AASTA NÄOD Pühendunud väejuht

Aimar Altosaar
, ajakirjanik
Copy
Kaitseväe juhataja Martin Herem.
Kaitseväe juhataja Martin Herem. Foto: Mihkel Maripuu

Martin Herem on esimene Eesti kaitseväe juht, kes on saanud kogu oma sõjalise ettevalmistuse Eestis ning kelle sõjaväeline karjäär on kulgenud ka ainult kodumaal. Ta on kui Eesti kaitsetahte ja -võime sümbol, olles kahe Vabadussõjas Vabadusristi saanud võitleja pojapoeg.

Tema elu- ja töökäik on olnud sirgjooneline, nagu usaldusväärse sõjamehe elutee peabki olema. Ta on sõda vahetult näinud Iraagi missioonil teenides, kuid oma julgust ja otsustusvõimekust on saanud näidata ka rahuaegses Eestis. Tosin aastat tagasi Padaorgu lumetormi kätte jäänud sadade inimeste päästmine omal vastutusel tegutsedes on üks näiteid ja saanud julgustavaks legendiks.

Kaitseväe sõjalise ettevalmistamise pärast ei ole meil Heremi juhtimise all vaja muret tunda. Ta on tunnustatud professionaal ja pühendab Eesti riigikaitse nii-öelda kõva poole tugevdamisele täielikult. Kuid tänapäeva maailmas on ka pehme pool ehk rahva hingeline ja vaimne valmisolek vähemalt sama olulised. Kaitseväe orkestri ühe käeliigutusega kaitseväe leivalt maha arvamine on jätnud Heremist mulje, et ta seda teist riigikaitse poolt eriti ei mõista.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles