Henrik Roonemaa: miks panid investorid Taxifysse pisut raha? (1)

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taxify takso
Taxify takso Foto: INTS KALNINS/REUTERS

Daimleri investeeringuga on Taxifyle antud stardipauk. Tee on ees üsna tühi, tegijad on head, tehnoloogia on neil olemas ning suurem osa turust hetkel täiesti hõivamata.

Maikuu lõpus juhtus see, mis oli juba aasta algusest või isegi eelmisest sügisest kohe-kohe juhtumas: Eesti sai endale juurde ühe ükssarviku ehk rohkem kui miljard dollarit väärt ettevõtte. Idufirma Taxify kaasas investoritelt 175 miljoni dollari ulatuses investeeringuid laienemiseks, mis tõstiski idufirmade väärtuse arvutamise loogika järgi nende hinna rohkem kui miljardi dollari peale.

Selline idufirmade väärtuse kujunemise loogika on väga lihtne: iga kord, kui mõni suurem investeerimisring toimub, saavad investorid endale selle eest teatud suuruses osaluse. Ja siis arvutataksegi nii, et kui näiteks keegi pani firmasse 100 miljonit dollarit ja sai selle eest 10 protsendi suuruse osaluse, siis järelikult 100 protsenti on väärt miljard dollarit. Kas keegi miljardi eest ka praegusel hetkel sellise firma 100 protsenti endale ostaks, on omaette küsimus, aga polegi idufirma selles arengufaasis väga tähtis. Miks ei ole? Sest idufirmad on natuke veidrad firmad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles