Vladimir Juškin Agressiivsus kui Venemaa sotsiaalse kosmose olemus (1)

Vladimir Juškin
, Balti Venemaa uurimise keskuse direktor
Copy
Balti Venemaa uurimise keskuse direktor Vladimir Juškin.
Balti Venemaa uurimise keskuse direktor Vladimir Juškin. Foto: Sander Ilvest

Putini strateegilised ambitsioonid ja foobiad langevad kokku Venemaa valitseva klassi ja massiteadvuse instinktidega, kirjutab Balti Venemaa uurimise keskuse direktor Vladimir Juškin.

Venemaa ohtu seostatakse tavaliselt Putini isikuga. Putin ja mitmed inimesed tema ümber on tõepoolest Venemaa agressiooni kõige peamisem liikumapanev jõud. Kuid tema pika võimuloleku ning tähtsust omavate opositsiooniliikumiste ja opositsiooniliste meeleolude puudumise saladus seisneb selles, et Putini strateegilised ambitsioonid ja foobiad langevad kokku Venemaa valitseva klassi ja massiteadvuse instinktidega. See tähendab, et Putini mõtlemise sisu ja stiil, deklareeritud väärtused, geopoliitilised vaatenurgad, isegi huumor langevad kokku 80–85 protsendi venelaste mõtteviisiga.

Levada keskuse juhtivanalüütik Boris Dubin on kirjutanud: «Ma tahan alla kriipsutada: jutt ei käi sugugi massidele «pähe määrimisest» või kurikuulsast massiteadvusega «manipuleerimisest», selle «zombistamisest» massimeedias ja ekspertidelt-politoloogidelt, vaid masside seas juba olemasolevate meeleolude ja stereotüüpide täiendavast sümboolsest tugevdamisest, kuid kondenseerimata, segasel, artikuleerimata kujul.» Teiste sõnadega, propaganda vabastas, legitimeeris massiteadvuse agressiivse, militaristliku ja revanšistliku meele- ja emotsionaalse seisundi, andis sellele enam-vähem lõpliku kindlakujulise sõnalise vormi ning kinnistas selles esialgu eksisteerinud poliitilised stereotüübid.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles