Henrik Roonemaa: Facebooki peaks sundima avanema, mitte sulguma

Henrik Roonemaa
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Henrik Roonemaa
Henrik Roonemaa Foto: Toomas Huik

Facebook on ajakirjanikele kaev, mis annab ja annab ja vist jääbki andma. Kui viimased nädalad on suur kisa käinud selle ümber, et Cambridge Analyticasse lekkisid umbes 50 miljoni kasutaja andmed, siis kolmapäeval märkisid nad ühe pikema avalduse viimastes lausetes vaikselt, et tegelikult oli see arv 87 miljonit.

Peale selle teatas Mark Zuckerberg samal ajal ajakirjanikele, et Facebooki hinnangul peaksid inimesed arvestama tõsiasjaga, et ilmselt on enamiku kasutajate avalikud profiilid kellegi poolt kusagile salvestatud, ning see lisas vaid õli tulle. Keegi ei vaevunud peatuma ja mõtlema, mida see avaldus täpselt tähendab: et inimesed peaksid harjuma mõttega, et nende Facebooki pandud ja kõigile avalikult kättesaadav info oli ja on avalik.

Meedia on juba nii võitlusvalmis, et mida iganes Zuckerberg ütleb või Facebook teatab, moondub see mõnes suures kanalis ikka absurdiks. Nii et ses mõttes oleks ehk parem, kui nad kogu oma musta pesu korraga välja tooksid ja kasutaksid siis edaspidist aega konstruktiivseks vaikimiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles