Ülle Madise: Eesti mõte on olla Eesti (17)

Ülle Madise
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Õiguskantsleri kantselei

Iseseisvus läheb raisku, kui puudub julgus olla ise – olla just Eesti ja mitte keegi teine, kirjutab õiguskantsler Ülle Madise. Eesti jääb elama, kui siin on lahe, loogiline ja lahke elukorraldus. Siis tahavad inimesed siin olla, siia tulla ja jääda. Oma õnne ja heaolu ei tohi rajada sellele, et teised elavad nii, nagu sina tahad. Ela ise ja luba teistel ka.

Eesti suurim vaenlane on minu meelest ükskõiksus. Inimene, keda ei huvita, mida temast arvatakse või mis on tema tegude tagajärjed, tuleks valitsemisest võimalikult kaugel hoida. Ometi kujunesid iseloomutus ja ükskõiksus viimasel aastakümnel vaat et aumärgiks, riigipidamise stiiliks. «Paks nahk»- ja «ära võta isiklikult, see on ju kõigest poliitika»-suhtumist peaks häbenema. Eestit tuleb just nimelt isiklikult võtta! Seepärast Euroopa Liidu eesistumise korraldus heas mõttes üllataski: riigiteenijad pingutasid igas väikseski nüansis, et kõik ei sujuks mitte üksnes veatult, vaid hiilgavalt, eriliselt, heade üllatustega. Mõeldi sellele, kuidas saab, ega otsitud põhjendusi, miks ei saa. Järelikult saab end ükskõiksusest lahti rebida küll. Poliitikutel ja ametnikel jagub nii tahtmist, loovust kui ka vastutustunnet. 

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles