Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

RAINER SAKS Saksamaa kantsleri jõuline samm Venemaa vastu (3)

Copy
Ukraina sõdurid andmas tuld Vene positsioonide pihta Prantsuse liikurhaubitsast CAESAR 27. juunil 2024. aastal.
Ukraina sõdurid andmas tuld Vene positsioonide pihta Prantsuse liikurhaubitsast CAESAR 27. juunil 2024. aastal. Foto: ROMAN PILIPEY

Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz teatas, et USA suurema laskeulatusega rakettide paigutamine Saksamaa territooriumile jääb ära juhul, kui Venemaa lõpetab sõjategevuse Ukraina vastu ning hakkab tõsiselt osalema relvastuskontrolli protsessis, kirjutab julgeolekuekspert Rainer Saks.

Saksamaa valitsuse juht on hakanud kõnelema vajadusest taastada sõja järel relvastuskontrolli mehhanismid, et vältida lõputut võidurelvastumist ning seeläbi vähendada ka suure sõja ohtu. Ühtpidi tingib seda Saksamaa sisepoliitika, sest traditsiooniliselt leidub seal poliitikuid, kes on USA sõjalise võime suurendamise vastu Saksamaal ning see põhjustaks praegusele Saksamaa valitsuskoalitsioonile raskusi.

Rakettide Saksamaale võimaliku paigutamise sidumine Venemaa agressiooniga Ukraina vastu on tegelikult väga hästi valitud surveavaldus. Ühtpidi on tõsi, et ilma Venemaa kallaletungita ei oleks rakettide teema isegi teoreetilise arutluse all.

Tagasi üles