Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

NÄDALA NÄGU Valitsus on rahaküsijate nägu (1)

Copy
Nädala nägu: «Poisid nõuavad lisaraha.». Kristen Michal ja Lauri Läänemets.
Nädala nägu: «Poisid nõuavad lisaraha.». Kristen Michal ja Lauri Läänemets. Foto: Johan Elm

Raha küsimine on viisakas väljend selle kohta, kui valitsus suurendab makse ja kehtestab uusi. Siin pole kohta äraütlemiseks, sest kõigil tuleb maksta. Sellega oleme harjunud, et sotsiaaldemokraadid peavad õigeks raha ühiskonnas laiema kaarega ümberjagamist, et keegi ei jääks heaolu oaasist välja, kuid nüüd näeme, et sotsiaaldemokraadi kõrval sirutab käe välja ka reformierakondlane.

Me ei räägi praegu heaoluühiskonna järgmisest faasist, vaid kriisidest ja eksistentsiaalsetest muredest, mistõttu on muidugi tore näha, et Reformierakonna esimees Kristen Michal kogub makse ühiselt Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esimehe Lauri Läänemetsaga. Pealegi on suurem osa maksutõusu nüüd pakitud julgeolekumaksu sildi alla ning on piiratud lõpptähtajaga. Me muidugi ei tea, kui kaugel on meist sõda ja milline Eesti riigieelarve olukord 2028. aasta lõpus, kui see lisaraha küsimine peaks lõppema. Kehvade olude jätkumisel tõenäoliselt maksud jäävad.

Koalitsioonileping koos lubatud maksutõusuga on sõlmitud, kuid partnerid torisevad edasi. Läänemets pole nõus sellega, et käibemaksumaksutõus tabab vaesemaid rohkem kui jõukamaid, ning lubab uusi arvutusi. Reformerakondlasest uus-vana rahandusminister Jürgen Ligi on aga õnnetu ettevõtte tulumaksu taaskehtestamise pärast. Selline avalik nurin viitaks, nagu oleksid koalitsioonileppe arutelud toimunud hämaras ruumis, kus silm ei seletanud, mis täpselt toimus, ning alles hiljem päevavalges avastasid asjaosalised juba allakirjutatud lepingutes detaile, mis neile üldse ei meeldi.

Tagasi üles