Postimees 1938. aastal: riigikaitseõpetus ka naistudengitele

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu Ülikool
Tartu Ülikool Foto: Aldo Luud / Õhtuleht / Scanpix

Oleme oma lehes korduvalt juhtinud tähelepanu sellele, et kui nüüd korraldatakse riigikatselise õpetuse andmist üliõpilastele, siis tuleks seda eriteadlaste ettevalmistamise osas laiendada ka naisüliõpilastele. Eriti siis, kui mehi peaks olema vaja rindel, võiks naised edukalt täita eriteadlaste ülesandeid ka riigikaitse huvides paljudel kohtadel. Pealegi ei ole õigustatud põhimõttelikult vahetegemine mees- ja naisüliõpilaste vahel õpetuse juures, mis on võrdselt jõukohane nii meestele kui naistele.

Siia lisandub nüüd veel omapärane asjaolu, et ülikooli ühes teaduskonnas on hakatud naistelt nõudma suuremat vaimset tublidust kui meestelt. Meie lehes protesteeriti juba varem selle vastu, et ülikooli rohuteaduse osakonda vastuvõetavate norm ei määratud lihtsalt 30 isikut, vaid 15 meest ja 15 naist, kuigi oli teada, et selles osakonnas õppida soovijate hulgas on naised suures ülekaalus, nii et selle läbi sissepääs ülikooli muutub naistele kitsamaks kui meestele. Protest jäi tagajärjeta, normi ei muudetud. Nüüd soovis rohuteaduse osakonda astuda 26 meest ja 49 naist. Eksamile ilmus 25 meest ja 44 naist. Nõrgaks tunnistati eksamil 4 meest ja 8 naist. Kuna vastuvõtt sündis eksamil saavutatud paremuspunktide järjekorras mõlemas grupis eraldi, siis lubavad need arvud järeldada, et rohuteaduse osakonda võis mehi pääseda nõrgema ettevalmistusega kui naisi. 15.09.1938

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles