Alari Allika: kümme soovitust kooliaasta alguseks

, inimese- ja loodusõpetuse õpetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Alari Allika
Alari Allika Foto: Erakogu

Noore õpetajana on kurb lapsevanematelt kuulda, et lapsed on väsinud ja õpivad üle. Teeme siis nii, et oleks aega käia trennis, õppida ja veel rahulikult internetis kaaslastega rääkida või mõnda vägevat arvutimängu mängida. Siin on minu kümme soovitust lapsevanematele ja lastele.

1. Selgitagem välja, millised on meie tugevused ning nõrkused, ärgem nõudkem kõigest kõige teadmist – seda ei suuda keegi.

2. Ärgem koormakem end üle.

Ärgem lähtugem oma luhtunud unistustest või tegemata jäänud asjadest, valigem lapsele üks korralik huviala: ta ei pea korraga laulma, tantsima, korvpalli mängima ning samal ajal matemaatikat viie peale õppima. Alustame vaikselt ning lisame koormust aja jooksul. Kui tõesti antakse ülemäära palju kodus teha – andke sellest ka õpetajale märku.

3. Me ei õpi hinde pärast.

Mõistke, et 4. klassis loodusõpetuses saadud kolm või viis ei anna muud infot kui seda, et kas pead veel natukene pingutama või oled rahul: kolm näitab, et oled teadmised-oskused enamjaolt saavutanud määral, mis võimaldab hakkama saamist. Pead proovima ja aru saama, milles oled osav ja milles mitte. Ei ole midagi halba, kui laps on kolmega rahul. See on rahuldav tase. See on positiivne. Kes ei ole rahul, teeb juba ise õiged järeldused ja saab ka võimaluse ennast parandada! Õpime ja kordame, loome seoseid ning aastate jooksul aina tugevdame neid. Me kõik oleme erinevad! Õppige parem oma tugevaid külgi tundma ja neid ära kasutama ning täiendage nõrgemaid.

4. Ümbritse end inimestega, keda austad ning kellelt tahad ka midagi õppida.

Mida rohkem ümbritseb sind toredaid inimesi, seda rikkam sa oled. Mõtlen neid, kes sinust hoolivad ja vajadusel abi pakuvad, isegi enne, kui sa seda küsida jõuad.

5. Julge küsida abi.

NB! Klassikaaslane, õpetaja, teine õpetaja, vanemad, direktor, söögitädi, psühholoog, direktor, raamatukogutädi, valvur, turvamees, sõber.

6. Õpi aega planeerima.

Pane paika, millal käid trennis, millal õpid. Kui sul on vaja mõne teema selgeks saamiseks abi, lisa ka see plaani, kellelt ja millal sa seda paluda soovid. Kasuta ära selline aeg, kus ootad bussi või kedagi järele, vaba tund jm. Pista kohustuslik kirjandus kotti, bussis loed.

7. Pane asjad juba eelmisel päeval valmis.

Koolis õppimine on kõige tähtsam, tee kõik, et sul oleksid asjad kaasas ja saaksid koolis ennast pühendada õppimisele. Mida rohkem teed koolis, seda vähem on teha kodus.

8. Loe raamatuid.

Arvesta, et seda, mida õpid koolis koos teistega, teavad kõik sinuvanused. Kuid see, mida sa ise uurid ja loed, teeb sind teistest erilisemaks ja sinu teadmised on laiemad. Tulevikus määrab just see, kuidas sa teistest erined, kas saad ülikooli või mitte, kas saad tööd või mitte.

9. Uuri ja õpi keerulisi asju lahendama lihtsamini, terve internet on sinu päralt, kasuta seda.

10. Usu endasse.

Ära lase oma sõpradel, vanematel ega õpetajal võtta usku endasse. Me kõik oleme midagi väärt, meil kõigil on siin oma koht ja kindlasti leiad selle ka sina!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles