Juhtkiri: üks okas on pind sõrmes, 13 000 okast on kaitse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Urmas Nemvalts

Täna algab suurõppus Siil, mis toob kokku üle 13 000 mehe ja naise nii Eestist kui liitlasriikidest. Tosina päeva jooksul proovitakse praktikas läbi, kuidas meie reservväele ja liitlastele rajatud kaitsemudel ohu korral töötab. Õppuse moto «Iga okas loeb!» võtab selle idee ja ühise kaitsetahte suurepäraselt kokku. Just nagu siilil ei ole ühe okkaga midagi peale hakata, ei saa ka ühe reservväelasega riiki kaitsta. Kui kõik okkad on koos, on kaitse kindel.

Riigikogu valimiste eel valijatega kohtumas käinud poliitikud mainisid, kuidas kõige sagedamini esitatud küsimus neile puudutas just kaitseküsimust: mida peaksin mina tegema, et enda ja oma perekonna jaoks tulevikku turvalisemaks muuta. Sellele Siil praktikas vastuse annabki. Harjutatakse seda, kuidas kaitseväge mobiliseeritakse, formeeritakse ja millised peaksid olema reservväelase esimesed sammud siis, kui kriis või sõjaolukord peaks algama.

On arusaadav, miks sai see küsimus paljude jaoks teistest küsimustest olulisemaks. Venemaa alustatud sõda Ukrainas ja Krimmi okupeerimine rikkus pea kõiki rahvusvahelisi kokkuleppeid, millele julgeolek on rajatud. Kui aga kokkulepped ja reeglid enam ei kehti, siis kehtib tugevama jõud. See ei ole aga väikeriigi jaoks olukord, mida soovida.

Kuid mõned kokkulepped siiski kehtivad. NATO artikkel 5 on üks neist. President Toomas Hendrik Ilvese aastapäevakõnes öeldus, et Eesti on kaitstud, ja kaitstud tugevamini kui kunagi varem taasiseseisvusaja jooksul, ei ole põhjust kahelda. NATO kaitseb Eestis iseennast. Liitlaste kohalolek nii suurõppusel Siil kui ka enne ja pärast seda kinnitavad kokkulepete kehtivust. Siilil osalevad liitlased Ühendriikidest, Ühendkuningriigist, Belgiast, Saksamaalt, Poolast, Hollandist, Lätist, Leedust, kes vähemate, kes suuremate jõududega.

Riigi kaitsmine aga on ühine töö, ja selle ühise töö tegemiseks peame me valmis olema. Kaitsta suudab mehitatud, väljaõpetatud, varustatud ja varudega kindlustatud kaitsevägi. Kuid tegelik kaitse ulatub kaugelt üle kaitseväe piiride, selles osaleb palju enam inimesi kui need, kes suurõppusest Siil aktiivselt osa võtavad. Samavõrra annavad oma panuse need tööandjad, kes õppusele minejaile aega andsid ja nende päevade eest palga säilitasid; pered, kes pereliikmele head soovid ja sooja kallistuse kaasa panid; sõbrad, kes toetuse ja hea sõnaga kaasa aitasid.

Ja just nii ka kõik teised, kes lähemate päevade jooksul suurõppusega moel või teisel kokku puutuvad. Kui satute kinni pandud tänavale või suletud teelõigule, siis ärge pahandage – seda on õppusteks vaja.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles