Teekond taevasse

Verni Leivak
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Pool aastat pärast Tallinna teletorni taasavamist jagub sinna külastajaid ka argipäeva õhtupoolikuks, ent kohati on juba märgata amortiseerumise märke.



Mnjaa. Pärast 2007. aastat, mil teletorn viimati külalisi vastu võttis, mõjub praegune nagu öö ja päev ning mingisugust nostalgialaksu, mida mõni siia ehk otsima tuleb, ei saa. Pigem on isegi alumise korruse näitusel, mis käsitleb torni ajalugu, tegu ultramodernse keskkonnaga, mille puutetundlike ekraanide taguse maailmaga siiski iga võhik hakkama saab.

Eesti lootustandvaima noore režissööri Tanel Toomi humoorikas, puändiga 3D-film, mille peaosas Kalju Orro, on aga ehteestiliku ehk liialt aeglase tempoga, et see katarsise põhjustaks – lühikese linaloo ajal jõuab vaataja ka hulgaliselt omi mõtteid mõelda.

21. korrusele viiv lift loeb meetreid ja korruseid, teatab, et liikumiskiiruseks on 3,5 meetrit sekundis ja reis kestab 56 sekundit. «Oled jõudnud taevasse. Astu sisse,» teatab kiri, ning tahtmatult meenub kunagi Viljandi lossimägede sillal olnud teade, mis meelitas hoopis taevasse saamiseks alla hüppama.

Paljukiidetud tulnukalik interjöör on tõepoolest muljetavaldav. Ja kuigi kõrgusest avanev hunnitu vaade on see, miks siia tullakse, võiks eeskätt turistide tähelepanu köita seenekujulised kuvarid, kust Eesti kohta huvitavat teavet hankida.

Paraku tuvastas Postimees, et Pärdi loomega tutvuja peab kuularit kasutades rahulduma vaid ühest kõrvaklapist tuleva heliga, Paiste taldrikuid tutvustaval ekraanil on kiri «error» ning mõni «seen» tekitab liikudes sellist luust ja lihast läbikäivat kriginat, nagu poleks seda kunagi õlitatud.

Eriline vaatamisväärsus on aga inimesed, kes enese alalhoiu instinktist lähtuvalt tiirlevad põrandasse tehtud klaaskattega avade ümber (kiri «170 meetrit tühjust») nagu kassid ümber palava pudru.  

Restorani kõrval asuval tuulisel terrassil võib vaid kahetseda, et see ümber torni – nagu näiteks Bangkoki Baiyoke Sky hotelli 84. korrusel – ei liigu.
Nii et huumoriga pooleks: kuigi arenguruumi jätkub, siis kel käimata, sel tasub minna ikkagi.

Tallinna Teletorn
Tallinn, Kloostrimetsa tee 58a
Avatud maist septembrini avatud kella 10–19, oktoobrist aprillini 11–18 (teisipäeval külastusteks suletud)
Hinnad: eelisjärjekorras 11 eurot, tavaline 7 eurot, soodus 4 eurot ja perepilet 15 eurot.  
Sisekujundus: KOKO

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles