Juhtkiri: vaja on mõelda tulevikule

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raha
Raha Foto: Toomas Huik

See, mis toimub Soome ja Rootsi majanduses, on meile ülitähtis, kuna objektiivsete tegurite koosmõjul on välja kujunenud olukord, kus meie liigume oma jõukamate naabrite kiiluvees. Kui neil on käes paremad ajad, käib käsi paremini ka Eesti majandusel. 2017. aastal on varasematest ennustustest palju paremini läinud nii Soomel, Rootsil kui ka Eestil.

Mitu Jüri Ratase valitsuse liiget on tõtanud seda fenomeni seletama möödunud aastal Eestis võimule tulnud uue koalitsiooni erakordselt õnnestunud tegevusega. See meenutab küll Leonid Brežnevi kombel mõõdutundetut endale ordenite rinda sättimist, kuna kasvu taga on ilmselgelt asjaolu, et hästi läheb maailma majandusel, tänu sellele meie põhja- ja läänenaabri majandusel ning sellest sõltuvalt omakorda ka Eesti majandusel.

2016. aasta lõpus ennustasid Soome analüütikud selleks aastaks tervikuna oma majandusele üheprotsendilist kasvu ning mitu sealset mõjukat majanduseksperti ristis selle juba «uueks reaalsuseks», millega tuleb harjuda ja rahul olla.

Mõistagi ei ole üheprotsendiline kasv maailma mastaabis mingi ime, kuid 2016. aasta null lõi tuleviku jaoks teatavad reservatsioonid. Nüüd teame, et Soome majanduse kasvutempo on olnud palju kiirem ning kasvuväljavaated aasta jooksul palju paremad: ka näiteks selle aasta teises kvartalis kasvas Soome SKT tervelt kolm protsenti. Sealjuures on head ajad taas mitmes majandussfääris, mis Soomes on ajalooliselt tugevad olnud, kuid millele mõni analüütik kippus juba hingekella lööma. Näiteks masinaehituses ning laevaehituses.

Selle taga on eelkõige nõudluse kasv maailmaturul. Ka maailmamajanduse kasv on ületanud kõik ootused, rääkimata sellest, et 2016. aasta lõpul leidus neidki, kes Brexiti ja Donald Trumpi valimisvõidu tuules kuulutasid hüsteeriliselt lõppu nii kogu maailmale kui ka selle majandusele.

Ent majandus on sellele vaatamata tänavu tublisti kasvanud nii Ameerika Ühendriikides, Euroopa Liidus kui ka arenevatel turgudel. Maailmamajanduse tulevikuväljavaated näivad olevat head ka edaspidi ning targa poliitika korral võivad järgnevad aastad olla tunduvalt paremad kui eelmised. Siin võivad küll mängu tulla mitmesugused tegurid, näiteks piirangud maailmakaubanduses või ettearvamatud poliitilised sündmused.

Praegu olekski sobiv hetk üle vaadata oma senised nõrgad kohtad ning tugevdada edasiseks puhvreid võimalike vapustuste suhtes. Ka Eestis tuleb näiteks silmas pidada, et väike tootlikkus ning ebapiisav investeeringute kasv võib meie majanduse tulevikuväljavaateid kõvasti ahendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles