Lugejakiri: kas iseseisvuse taastamine või taasiseseisvumine? (2)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk Hermann
Pikk Hermann Foto: Arno Saar/Õhtuleht

Käesoleval aastal oli 20. augustiga seoses mitmel pool kuulda nii ühte kui teist väljendit, kuid tuletaksin meelde, et selle üle arutleti väga elavalt kaks kümnendit tagasi.

Toona jõuti kokkuleppele, et kõige õigem on «iseseisvuse taastamine». Mäletamist mööda väideti, et kui üks riik või rahvas kuulutab ennast iseseisvaks, siis see iseseisvus jääb formaalselt püsima ka ajutistele okupatsioonidele vaatamata, kui teised riigid selle iseseisvusega tunnustavad. Nii oli see ka Balti riikidega.

Okupeerituna kaotab riik muidugi ajutiselt oma iseseisvuse okupantidele. Kui okupatsioon lõppeb ja iseseisvus taastatakse järjepidevuse alusel, siis tähendab see, et eksisteerimist jätkab juba kord end iseseisvaks kuulutanud riik ning rahvas. See ei võrdu riigi uuesti iseseisvaks kuulutamise ehk taasiseseisvumisega.

Eelöeldut arvesse võttes pühitsesime sel aastal 20. augustil väärilise pidulikkusega oma riigi iseseisvuse taastamise aastapäeva mitte taasiseseisvumispäeva.

Oli meeldiv näha, et nii enamik meie ajakirjandusest kui ka president Kersti Kaljulaid oma kõnes rääkis «iseseisvuse taastamisest».

Andres Jaeger

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles