Sulle, mulle, pigem mulle (1)

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toomas Lepp
Toomas Lepp Foto: Illustratsioon: Andrus Peegel

Ameerika Ühendriikide saatkonna asejuhi vastuvõtul selle nädala esmaspäeval kiitles Toomas Lepp, kuidas Tallinna Televisioonis (TTV) on algamas täiesti uus, tasakaalus ajastu, kus sõnavabadus on suurim väärtus.

Selleks hetkeks oli Keskerakonna uue juhi Jüri Ratase valitsus olnud võimul 13 päeva ja lood endise juhi Edgar Savisaare viimaste aastate tegemistest polnud veel Postimehes ilmunud. Veidi enam kui 24 tundi hiljem peeti Lepp kinni, süüdistatuna Tallinna TVs 200 000 euro omastamises, ja ülekuulamisruumist pääses ta alles eile hommikul.

5. novembri Keskerakonna kongressil võisid kohalolijad näha, kuidas Edgar Savisaare ja Jüri Ratase ette teada võitjaga heitluse lõppedes lidus Lepp kaamerate-mikrofonidega Ratase ja tema meeskonna kõrvale, et uuele peremehele truudust demonstreerida.

Oma isa poolt eestimaalase kohta veidi kõrgema temperatuuriga hispaania vere pärinud Lepa kohta on öeldud «valge juut, valge mustlane, valge hispaanlane» ehk vihjatud, et tal on küüned enda poole iga riigikorra ajal, ning lisatud: «Saatus saab aga inimese kätte.»

Lepp on vastuoluline isiksus: ühelt poolt lapsemeelne emotsionaalsus, ülevoolav heatahtlikkus, teisalt aga nii eraelus kui ka tööl suhtumine «täna armastan, homme peksan». Lõunamaa veri ei ole siin piisav vabandus.

Kui Lepp aastatel 1997–1999 ETV peadirektor oli, vaatasid toonased töötajad justkui multifilmi, kuidas ta linna pealt või välismaalt tulles suured kilekotid lauale asetas. Ühes kaamerad, teises muud televidinad. Ja tšekid-tšekid-tšekid, mille peale tehnikaosakonnas tehti suured silmad: «Meil polnud selliseid asju ju vaja...»

ETV juhtimise ajaks jäi ametlikult kaks aastat, millest vähemalt pool kulus Lepal töövaidlustele, pärast mida ta kord lasti lahti, kord ennistati. Suures tootmishoos suutis ta kohe tekitada 70 miljoni krooni suuruse miinuse, mille järel ei räägitud ETV-le üsna tavapärasest rahahädast, vaid tõsisest pankrotist. Oli aeg, mil töövaidluste ajal Leppa asendanud inimesed pidid puudujäägi korvamiseks ühel päeval koondama 164 inimest.

Mida mõtlesid need inimesed, kes Lepa ETV juhi kohale panid (vandenõuteooria räägib riigitelevisiooni teadlikust lõhkumisest erakanalite edu huvides) ning mis saab TTV nõukogust, kes kõike toimuvat alates Lepa tööle asumisest 2012. aasta sügisel pealt on vaadanud? Savisaare kohtulugu arvestades võib mõista, et käitumismallid, valede võrgustik on laotunud üle pealinna ja puhastustuli alles võtab hoogu.

Pärast põrumist leidis Lepp Savisaare ja TTV näol justkui kaane oma loomuse potile. Peamise pahanduse tõi kaasa TTV kuulus saade «Vaba mõtte klubi», mille tootmine maksis väidetavalt tuhandeid eurosid, millest suur osa kadus Lepa tasku. Alguses lubati saatekülalistele 50 eurot, siis 40 eurot ja lõpuks...

Lootusrikkalt mõnest erakanalist TTVsse telekarjääri jätkama läinud inimesed on tunnistanud, et niikaua kui Lepa enda sahtlid olid raha täis, jagus raha ka saadeteks, sahtli liialt kerge sulgumise järel lõpetati ka saated.

Kolmapäeva hommikul olid TTV töötajad hoolimata oma varasemast suhtumisest «ta on ju hüsteerik ja seda võis kahtlustada» ikkagi šokis. Lepp oskas oma keevalisuse ja meediakogemusega innustada. «Tundke uudist! Olge alati löögivalmis! Ja mis peamine – eetris kõlagu kaunis, ladus eesti keel,» toonitas esmalt Tartu Riiklikus Ülikoolis eesti filoloogiat õppinud ja 1978. aastal Tallinna Pedagoogilise Instituudi lavastaja-näitejuhina lõpetanud mees.

«Libe keel ja näitejuhtimisharidus on ära petnud meid paljusid,» tõdesid tema kolleegid. Telefonid-arvutid TTVs ei lennanud, pastakad ja kustukummid vastu seina küll. «Paranähtus omaette,» kõlas isegi tunnustavalt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles