Heidutus ja dialoog

Marti Aavik
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Reuters / Scanpix

Ei mingit ebalevat juttu saablitäristamisest ega mõnda inimest ärritavatest tankiparaadidest – Angela Merkeli neljapäevane kõne oleks võinud kõlada kõigis parlamentides Tallinnast Sofiani ja plaksutatud oleks enam-vähem samades kohtades.

Saksamaa liidukantsler rääkis aga NATO Varssavi tippkohtumise eel oma riigi parlamendis selgelt ja lakooniliselt väärtustest, mida kaitstakse, ja kuidas seda teha tuleb. Vaba maailma ühtsus olulistes küsimustes sai veel ühe kinnituse. Klaar?

Saksamaa kaitse-eelarve on NATOs küll suuruselt neljas, ent SKTst kulutatakse kaitsele vaid 1,19 protsenti. Järgmine aasta murrab langustrendi Saksamaal, nagu see on juba juhtunud NATO Euroopa liitlastega summaarselt.

Dialoog? Tikutulega annab otsida neid, kes arvaks, et Venemaaga ei pea üldse rääkima. Ent lähtudes kindlatest põhimõtetest ja tingimustest ning lääne ühtsust hoides.

Eelmise NATO ja Venemaa nõukogu järel aprillis teatas Venemaa suursaadik NATO juures küll bravuurikalt, et tal oli olnud kaks aastat väga meeldiv sääraste kohtumisteta läbi saada. Hoolimata vaba maailma kaitsealliansi ja Venemaa sügavatest erimeelsustest, peetakse pärast Varssavi tippkohtumist järjekordne NATO-Vene nõukogu kohtumine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles