Olümpia – uue aja geopoliitiline relv

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ranno Koorep
Ranno Koorep Foto: Sille Annuk

Maailma suurimat, võimsaimat ja populaarseimat megaüritust olümpiamänge peetakse ilusate loosungite all. Olümpia on olnud rahu ja rahvaste sõpruse pidu. Aga sel sajandil on olümpiamängud muutunud vahendiks, mille abil viivad pehmelt öeldes küsitava demokraatiaga maad maailmas ellu oma regionaalseid ja globaalseid ambitsioone.

Olümpialinna valimine on kõrvalt vaadates põnev loterii. Ent asjata. Ranno Koorep, kes uuris Tartu Ülikooli Johan Skytte poliitikauuringute instituudis kaitstud magistritöös spordi suurürituste geopoliitikat, kinnitab statistilise analüüsi põhjal, et kõige suurema tõenäosusega võidab linn, mis asub riigis, kes soovib maailmale midagi tõestada ja kelle majandus on juba jalad alla saanud. Mida suurem on riigi soov end näidata, seda vähem läheb talle korda olümpia korraldamise hind. Selline riik on enamasti tõusev arengumaa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles