Aare Kurist: Panama saladused seaduste valguses (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aare Kurist
Aare Kurist Foto: Erakogu

Õiguskuuleka inimese mainet ei tohi löögi alla seada vaid seepärast, et isik on soovinud seaduslike vahendite abil varjata oma varanduslikku seisu, kirjutab advokaadibüroo Eversheds Ots & Co maksunõunik Aare Kurist.

Panama dokumendileke on toonud fookusse kaks olulist teemat. Esiteks, õigus privaatsusele ehk igaühe õigus hoida oma eraelusse puutuvat teavet salajasena. Teiseks, õigus makse optimeerida ehk maksta riigile seaduse piires võimalikult vähe makse.

Privaatsus on inimõigus, mis põhineb inimõiguste ülddeklaratsioonil (artikkel 12), Euroopa inimõiguste ja põhivabaduste kaitse konventsioonil (artikkel 8) ning Eesti vabariigi põhiseadusel. Igaühel on õigus oma eraelulist teavet hoida saladuses nii riigivõimu kui ka kaaskodanike eest, välja arvatud juhul, kui sellega rikutakse mõnda seadust. Õigust privaatsusele kasutavad nii seaduskuulekad isikud kui ka seadusrikkujad, aga viimaste tabamiseks on riigid ellu kutsunud vastavad ametkonnad, kelle ülesandeks on neid tabada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles