Argo Ideon: 15 aastat hiljem

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Toomas Huik

Hannes Võrno usutles oma aastalõpusaates Kanal 2s Hundisilmal pühadehõngulist Edgar Savisaart. Vast tähelepanuväärseim lõik intervjuus kõneles sellest, kuidas Savisaare kohtumine kapo tippjuhtidega 3. novembril salvestati. «Lindistatakse – mis selles siis nii halba oli,» rääkis Savisaar. «Ma ise olen ju ka mõnikord lindistanud mitmesuguseid kohtumisi ja jutuajamisi, ja sellest on mul korra isegi pahandus olnud, mäletate – lindiskandaali aegadel.»



Parandagu mind siinkohal põhjalikumad Savisaare-uurijad (kõige nende aastate jooksul meedias räägitu-kirjutatuga pole ma kindlasti tuttav). Ent minu mälu järgi peaks tegu olema esimese korraga, mil Savisaar avalikult tunnistab: jah, ma tõesti 1995. aastal siseministrina lindistasin oma kõnelusi poliitikutega.

See muuteemalises vestluses ja ehk isegi poolkogemata välja lipsanud ülestunnistus on Eesti lähiajaloo seisukohalt oluline, sest eks mäletame küll, kuidas nüüd juba Savisaare eksabikaasa Savisaar-Toomast, toonane Vilja Laanaru väitis aastate eest, et salalindistaja olnud hoopis tema. Mine tea, aga võib-olla kuuleme näiteks aastal 2025 mõnes Savisaare tagasivaatavas usutluses ka midagi sellist, et «olen ju ise ka mõnikord raha küsinud Keskerakonnale ja sellest on ka pahandusi olnud, mäletate?».

Küsimus on nüüd, kas Savisaar saab taas lisada, nagu pühapäeval: «Ainult et sellest ei tulnud ka mitte midagi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles