Sami Seppänen: rändlustasude kaotamine toob kaasa hinnatõusu (3)

Sami Seppänen
, Elisa juht
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sami Seppänen
Sami Seppänen Foto: Erakogu

Euroopa Liidus toimunud diskussioon mobiilside rändlustasude osas viis lõpuks otsuseni, et tuleva aasta suvel need tasud suures osas kaovad. Arvestades kogu Euroopa Liidu telekommunikatsiooni turu olukorda tähendab see Eesti elanikule välismaal olles küll odavamat või tasuta mobiilsideteenust, kuid hinnakasvu koduturul, millest olen ka varem rääkinud, kirjutab Elisa juht Sami Seppänen.

Euroopa parlament otsustas mullu oktoobris kaotada Euroopa Liidus mobiilside rändlustasud alates juunist 2017. Tegemist on osaga digitaalse ühisturu strateegiast, mille eesmärgiks on ühtlustada mobiilsideteenuste hinnad, vähendada liikmesriikide vahelist killustatust, suurendada Euroopa globaalset konkurentsivõimet ja luua uusi töökohti. Seega tekib tuleval aastal Euroopa Liidus ühtne telekomiteenuste turg ning kliendil avaneb võimalus koduturu paketiga rääkida terves Euroopa Liidus.

Kliendivaates on tegemist igati positiivse uuendusega, sest enam ei pea pikemalt mõtlema, kas Hispaanias olles ikka tasub kodumaalt saabuv kõne vastu võtta või kas tasub ka koju helistada. Kartusel, et välismaal tehtud kõne võiks minna kulukaks, ei ole enam alust. Sel kevadel Euroopa Liidus käivituv hindade ühtlustamine viib roaming-tasud üleminekuperioodil ehk käesoleva aasta maikuus soodsamaks ning tuleval aastal – 2017. aasta suvel – hakkab juba iga kodupakett sisaldama teatud kogust kõneminuteid, mobiilset internetti ja SMSe. Millises mahus neid komponente kodupaketti lisatakse, seda täna me veel ei tea.

Ühisturu eesseisvate muudatuste valguses ühtlustatakse teenused ja hinnad nii Euroopa riikide kui ka koduturu tasandil. See tähendab, et kõikide riikide tarbijaid koheldakse võrdsetel alustel sõltumata sellest, milline on nende koduriik ja hinnatase või kus nad Euroopa piires kõige parema meelega reisivad. Samas tõstab ühtlustamine ja tasuta pakutavad rändlusteenused siseriiklikke hindasid, seda eriti turgudel, kus mobiilsideteenuste tasud on hetkel madalad. Vajadus hindade tõstmiseks tekib kusjuures sõltumata sellest, kuhu ja millal klient reisib või ei reisi, sest 2017. aasta juunist tekkivad eelised peavad kehtima kõikidele klientidele võrdselt.

Siinjuures tuleb mainida, et meil Eestis ja näiteks naaberriigis Soomes on täna selgelt Euroopa madalaimad siseriiklikud hinnad ja tulenevalt senisest regulatsioonist Euroopaga ühtsed rändlushinnad. Needsamad madalad siseriiklikud hinnad ei võimalda kahjuks aga kompenseerida kohustuslikust tasuta rändlusteenusest tekkivaid kulusid ning just seetõttu eeldab ühtlustamine siseriiklike hindade kasvu.  

Mobiilsideoperaatorite väljakutseks on leida kliendile parim lahendus olukorras, kus ühtlustamine toimub kahes erinevas etapis (2016. aasta mais ning 2017. aasta juunis) ning tekitab vajaduse tõsta siseriiklikke hindasid. Näen, et kliendi seisukohast lähtudes oleks hea lahendus jõustada 2017. juunist kehtima hakkav regulatsioon juba täna, et kliendil tekiks juba praegu võimalus tarbida teatud koguses tasuta rändlusteenust Euroopas ning realiseerida juba täna ka tasuta teenuse pakkumiseks vajalik hinnatõus. Nii jääks kõigest aastane üleminekuperiood vahele ning klient saaks hinna ühtlustamisest kasu juba täna.

Seega saame kõik ühtmoodi aru, et Euroopa Parlament on andnud tõuke millelegi positiivsele kogu Euroopa Liidu liikmesriikide telekomituru taustal, kuid nagu alati, tuleb nentida on igal teemal tavapäraselt juures ka üks «aga». Rändlustasude kaotamise juures on selleks siiski vältimatu siseriiklike hindade korrektsioon, mis küll koguturu lõikes Euroopa Liidus hindasid ühtlustab, kuid kahjuks Põhjamaade turgudel tõstab.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles