Andrei Kuzitškin vaatab lõbusalt tulevikku: Putin loobub troonist, kloun põrub USA valimistel, pagulaskriis vaibub ja Eestis...

Andrei Kuzitškin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrei Kuzitškin
Andrei Kuzitškin Foto: Eero Vabamägi

Venemaal on kombeks uue aasta eel tulevikku ennustada. Selleks kasutatakse peegleid, küünlaid, sõrmuseid, vett, kukki ja isegi vilte. Mina kui ehe, Siberi külas üles kasvanud vene kultuuri esindaja valdan samuti kõiki tuleviku ennustamise viise. Täpseid meetodeid ma siin paljastama ei hakka, küll aga toon teie ette mõningad tunnusjooned, mida ma tulevikuloori tagant äärmise selgusega näen, kirjutab arvamusportaali kolumnist Andrei Kuzitškin.

Ennustus Venemaa kohta

Järgmise aasta peamiseks sündmuseks saab Vladimir Putini lahkumine Venemaa presidendi ametist. See juhtub veel enne 2016. aasta lõppu. Tema järglaseks saab peaminister Dmitri Medvedev. Või siis kaitseminister Sergei Šoigu. Selleks ajaks teravneb järsult Venemaa majanduslik ja ühiskondlik olukord.

Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev. Foto: Scanpix
Vladimir Putin ja Dmitri Medvedev. Foto: Scanpix Foto: Yekaterina Shtukina/Yekaterina Shtukina/TASS

Nafta madal hind ja tohutud sõjalised kulutused tõmbavad riigieelarve tühjaks. Kriis algab regioonide pankrottidega, kus tohutu eelarve puudujääk ei võimalda välja maksta arstide ja õpetajate palka.

Pensionifondi pankroti tõttu tekivad tõrked pensionide väljamaksmisega. Föderaaleelarve puudujäägi vähendamiseks laseb Venemaa keskpank rubla kursil langeda kuni 100 rublani dollari eest. Selle tagajärjel kasvavad kiiresti toiduainete ja kommunaalteenuste hinnad. Inimesed ei suuda võlgu tasuda ja algab pankrotilaine panganduses. Lääne sanktsioonid Venemaa naftakompaniide suhtes ja maailma tooraineturu langus tekitavad kriisi maavara kaevandamise sektoris.

Algab vallandamislaine nafta-, gaasi- ja autotööstuses. Kõik see toob kaasa rahvarahutused ja protestilained. Pole välistatud, et Moskvas kasutatakse meeleavaldajate vastu jõudu. Pealegi on riigiduuma äsja vastu võtnud seaduse, mis lubab FSBl kasutada relva tsiviilelanike, isegi rasedate naiste vastu.

Sellistes tingimustes võidakse tühistada 2016. aasta septembris toimuma pidanud parlamendivalimised. Kuid Vladimir Putin peab jääma Venemaa ajalukku rüütlina valgel hobusel, kes rahustas Kaukaasia, allutas Krimmi, tümitas hoholle, näitas koha kätte Euroopale, sülitas Ameerika peale ja korraldas ristisõja islamiäärmuslaste vastu. Teistsugune roll teda ei rahulda.

Seepärast püüab Venemaa president areenilt lahkuda veel enne mastaapse kriisi algust. Kui ta seda ise ei jõua, kantakse ta lihtsalt Kremlist välja.

Ennustus maailma kohta

Järgmine aasta kulgeb USA üleüldise pealetungi tähe all Euroopale. Sõlmitakse kaubanduspartnerluse leping, mis tugevdab Ameerika rolli maailma juhtiva jõuna. Euroopale tähendab see osalist suveräänsuse kadu ning poliitiliste ja ühiskondlike institutsioonide sõltuvusse süvenemist korporatsioonidest.

Venemaale ja Hiinale tähendab see majanduslikku isolatsiooni. Järgmisel aastal ootab Euroopat ees finantskriis, seisak majanduses ja kohalikud poliitilised vapustused. Finantssektoris tekib pingeline olukord, kuna Euroopa suured pangad on omandanud Kreeka, Ukraina, Hispaania ja Itaalia võlakirju.

Välistada ei saa erakorralisi parlamendivalimisi Kreekas, Hispaanias ja Itaalias. Põgenikekriis vaibub: Türgi peatab tänu Saksamaa garantiile ja Euroopa Liidu rahale põgenike põhivoolu.

Põgenikud. Foto: Scanpix
Põgenikud. Foto: Scanpix Foto: ARIS MESSINIS/AFP

Süürias kestab kodusõda edasi. Võib-olla astub Süüria president Bashar al-Assad tagasi või ta tapetakse atentaadi käigus. Islamiriik kaotab Süürias mõju ja kolib ümber Iraaki. Pole välistatud uued sõjalised vahejuhtumid Venemaa ja Türgi, aga ka Venemaa, Katari ja Saudi Araabia vahel.

Venemaa sisepoliitilise olukorra teravnemise korral võib ennustada Türgi ja Venemaa lokaalset sõjalist konflikti Musta mere väinade piirkonnas.

Hiinas süveneb majanduskriis, kahaneb tootmine, kasvab finantsiline ebastabiilsus. Kiireneb jüaani nõrgenemine ning Hiina valitsus hakkab odavat jüaani kasutama kodumaiste kaupade konkurentsivõime tõstmiseks kaubandussõjas USAga.

USA alustab nafta eksporti, mis toob kaasa musta kulla hinna kasvu 50-60 dollarini barreli eest, sest Ameerikal pole kasulik müüa naftat odavalt. Novembrikuistel presidendivalimistel võidab suure tõenäosusega Hillary Clinton. Demokraadid suudavad taas peale jääda, tõmmates poliitikaareenile vabariiklasest ekstsentrilise klouni Donald Trumpi.

Tulemus on ilmselge: konservtiivne Ameerika valija armastab head nalja, aga ainult teleris. Valges Majas peavad tema arvates aga istuma igavad, kuid tõsised inimesed. Muidugi, kui vabariiklased meelemärkusele tulevad ja taipavad, et demokraadid kasutavad neid lihtsalt ära, võib olukord muutuda ja Donald Trump toimetatakse lavalt minema. Aga seni tema populaarsus ainult kasvab.

Donald Trump. Foto: Scanpix
Donald Trump. Foto: Scanpix Foto: RICHARD SHIRO/AP

Ennustus Eesti kohta

Eestis jääb kõik üksluiseks ja vaikseks. Aga ainult sügiseni. Esimest korda Eesti ajaloos võib presidendiks saada naine - Marina Kaljurand. Aga valimised ei tule kerged. Pole välistatud valitsuse tagasiastumine ja peaministri vahetumine.

Kriis Venemaal võib tugevasti mõjutada Eesti elu: suureneb Vene migrantide vool, võetakse ette katse luua Eestis uus vene partei, Venemaaga seotud Eesti ärimehed kannavad suurt kahju. Toimuvad muutused Eesti meediaturul: kanal ETV+ hääbub tasakesi, arvatavasti tuleb muutusi ERRi juhtkonnas ja kultuuriministeeriumis. Delfi venekeelse portaali ümber tõusevad tumedad pilved seoses Vene reklaamiandjate ja Peterburis töötavate kinnimakstud kommentaatorite kadumisega.

Võib prognoosida reformide algust Kapos ja kaitsejõududes, sealhulgas viimastele alluvate piiri- ja rannavalve taastamist. Tallinnas võib tekkida kriis ravikindlustuse süsteemis ja tasuta ühistranspordiga.

Ennustus inimestele

Inimesed elavad ja armastavad 2016. aastal nagu kõigil varasematelgi aastatel. Sellest tuleb õnnelik aasta kõigile punapeadele ja rõõmurullidele - on ju lõppeks tuleahvi aasta! Seepärast soovitan kõigil daamidel värvida oma juuksed 50 punase varjundisse. Meestel soovitan aga sagedamini naeratada - Eestis on see eriti aktuaalne. Siis on kõik hästi.

Tarokaardid näitasid mulle, et blondiinid vanuses 15-75 aastat kohtavad järgmisel aastal oma elu suurimat armastust. Brünetid vanuses 16-66 aastat võtavad ette imepärase reisi. Kõik ülejäänud värvi juustega neiud ja naised saavad uueks aastaks kingituse, mida nad kõige rohkem ihkavad.

Mehed aga, nii punapead, blondiinid, brünetid, hallipäised kui ka isegi kiilakad, teevad järgmisel aastal aina tööd ja teenivad raha, et kindlustada oma sõbrannadele ja naistele kingitused ja reisid. Ja mis peamine: uuel aastal on meestel nii palju jõudu, lahkust ja kirge, et jagada teistega oma armastust iga päev kogu aasta vältel.

Kõik olekski lausa imeline, kui meie elu ei rikuks ära poliitika. Ah, see poliitika! Kuhugi me tema eest ka ei pääse, kuidas ei püüaks … Peaasi on mõista, et selles maailmas on kõik siiski meie enda kätes, lihtsate inimeste kätes, kes tahavad ainult olla õnnelikud. Mis tähendab, et me ei tohi seda maailma endal käest lasta. Mis tähendab, et peame kõik koos lükkama maakera õiges suunas ja õige kiirusega, et see ei peatuks sel ega järgmisel aastal ega üldse kunagi. Ja siis elame me ja armastame kaua ja õnnelikult!

Head uut aastat!

Vene keelest eesti keelde ümber pannud Marek Laane


Andrei Kuzitškin on endine Venemaa riigiametnik, kellele on Eestis antud poliitiline varjupaik. Ta töötas kümme aastat Tomski oblasti valitsuses kommunikatsioonijuhina ning hiljem kuus aastat kultuuriameti juhatajana. Tal on magistrikraad bioloogias ja rahvusvahelistes suhetes. Praegu töötab ta Tallinnas keeltekoolis õpetajana. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles