Soome «raudne leedi»

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Juha Sipilä
Juha Sipilä Foto: Mihkel Maripuu

Põhjanaabrite peaminister Juha Sipilä (54) on võtnud ette riigi mugavustsoonist välja viimise nii tõsiselt ja otsustavalt, et põhjanaabrid on hakanud teda nimetama Soome Margaret Thatcheriks ehk «raudseks leediks».

Erinevalt enamikust parteijuhtidest ei ole Sipilä aga parteibroiler. Nooruses ta küll osales lühikese aja jooksul Keskerakonna noortetöös, aga sisuliselt tuli äritegevusega miljonäriks saanud mees poliitikasse alles neli aastat tagasi. Arvata võib, et just kogemused äris on andnud põhjanaabrite valitsusjuhile otsustamis- ja tegutsemisjulguse.

Soome majandus on väga keerulises olukorras ja Sipilä tulek oli põhjanaabrite jaoks hädavajalik. Vaadates aga, kui sumbunud on meie valitsuse julgus midagi radikaalset teha, võime mõne aasta pärast meiegi olla samasuguses või isegi hullemas olukorras. Viimane aeg oleks hakata otsima ka Eesti Sipilät.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles