Anders Hedman: Rootsi saatkond võiks eeskuju näidata ja põgenikke enda ruumides majutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anders Hedman
Anders Hedman Foto: Erakogu

Miljonid emad ja isad otsivad turvalist pelgupaika endale ja oma lastele. Meil Euroopas on aeg hakata probleemist rääkimise asemel tegutsema, kirjutab Eesti Isamaa ja Res Publica Liidu ja Rootsi Mõõduka Koonderakonna liige Anders Hedman.

Eesti andis möödunud aastal pagulase staatuse umbes kümnele põgenikule. Nüüd on aeg tegutseda, sest eestlaste solidaarsuse puudumine abivajajate suhtes on hakanud kahjustama riigi mainet nii Rootsi kui ka Euroopa ja kogu maailma silmis.

Tallinnas asuv Rootsi-Mihkli kirik valmistub Süüriast saabuvat perekonda vastu võtma. See on väga hea ja ka ühtlasi eeskujuks ülejäänud Eesti ühiskonnale.

See pole aga piisav.

Rootsi kuningriigi esindaja Eestis, suursaadik H.E. Anders Ljunggren toetab solidaarset suhtumist pagulastesse ja seetõttu soovitan Rootsi saatkonnal tegutseda ning teatada Eesti võimudele, et saatkond on valmis põgenikeperekonnale peavarju pakkuma.

Sellise perekonna jaoks pole paremat võõrustajat Rootsi suursaatkonnast. Saatkonnas on palju vaba ruumi ja hoolivad inimesed. Tõenäosus, et nad suudavad hästi Eesti ühiskonda sulanduda, on suur.

Rootsis on kauaaegne traditsioon aidata inimesi, kes põgenevad sõdade ja poliitilise ebastabiilsuse eest. Näidete hulka kuuluvad Raoul Wallenberg meie Budapesti saatkonnas 1944. aastal ja suursaadik Edelstam Tšiilis 1973. aastal.

Eesti vajab head eeskuju ja Rootsi Kuningriigi esindajatel on aeg näidata, kuidas seda saab hästi teha.

Ma usun, et nii suursaadik H.E. Anders Ljunggren kui ka meie välisminister Margot Wallström toetavad seda ideed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles