Meenutus: tulevane minister Ossinovski lubas mõned kuud tagasi kindlalt parlamenti jääda

Toomas Randlo
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jevgeni Ossinovski
Jevgeni Ossinovski Foto: Sander Ilvest

Sotsiaaldemokraatliku Erakonna juhatus nimetas eile tervise- ja tööministri kandidaadiks partei esimehe Jevgeni Ossinovski, kes aga natuke rohkem kui kolm kuud tagasi lubas jätkata parlamendis, mis oli toona tema sõnul olulisem.

18. mail Postimehes ilmunud intervjuus ütles Ossinovski, et kui temast saab sotside uus esimees, siis juhiks ta parteid riigikogust mitte valitsusest, sest nii on rohkem aega tegeleda erakonna siseasjadega.

Katkend Ossinovski intervjuust: «Kui osutun valituks, siis Sven (Mikser – toim) peaks ministrina jätkama. Loodan, et ta seda teeb.

Tänases seisus on meil vaja areneda edasi eelkõige erakonnasiseselt. /.../ Meil on vaja organisatsioon kokku võtta ja tööle panna.

Selles funktsioonis on esimees, kes on riigikogus, palju tõhusam, sest on rohkem aega tegeleda erakonnaga. Ministrina pole see puhtajaliselt võimalik. Erakonna esimees võiks olla riigikogus ja ka fraktsiooni koos hoida. Kindlasti nõustun ma Sveni lausega, et erakonda pole võimalik juhtida pagasiruumist. Ent kuidagi ei tahaks riigikogu Eesti riigijuhtimise pagasiruumiks nimetada.»

Foto: Pm

30. mail toimunud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna üldkogul valiti Ossinovski SDE juhiks, sest Mikser ütles ootamatult oma avakõnes, et loobub juhi kohale uuesti kandideerimast. Enne erakonna juhiks valimist peetud kõnes toonitas Ossinovski, et koalitsioonilepe vajab muutmist ning lubas taas partei esimeheks saades jääda parlamenti.

Katkend Ossinovski kõnest: «Esiteks, olen öelnud, et erakonna esimehena jääksin ma riigikokku. Ehkki see võib tunduma ootamatuna, on see minu hinnangul väga mõistlik. See võimaldab tuua olulisemad otsused valitsuskabinetist poliitiliselt laiapõhjalisemasse koalitsiooni nõukokku ning seeläbi tugevdada fraktsiooni rolli. Erakonna jaoks on suurim väärtus aga selles, et riigikogus olek võimaldab esimehel rääkida kaasa kõikidel poliitilistel teemadel, mis meie erakonnale on olulised. Valitsuses on ministrid paratamatult piiratud oma haldusala küsimustega, seda nii sisuliselt kui ajaressursi mõttes. Kindlasti on plussiks ka see, et Riigikogus olles on mul rohkem aega erakonna, teie kõigi jaoks.»

Eile, 5. septembril ütles Ossinovski intervjuus, et erakonna esimees peab olema valitsuses.

«Tänases olukorras, kus volikogu on otsustanud, et erakond jätkab valitsuses ja saanud muudatused võimuleppesse, siis peab erakonna esimees olema valitsuses, et tagada selle koostöö sujumine ja kokkulepete elluviimine,» lausus Ossinovski.

Foto: Pm

SDE juhatus nimetas eile ettevõtlusministri kandidaadiks seni merendus- ja energeetikavaldkonnas tegutsenud juristi Liisa Oviiri, kaitseministriks soovib erakond tuua väliskomisjoni juhi Hannes Hanso ning tervise- ja tööministriks Jevgeni Ossinovski.

Pärast ministrikandidaatide kinnitamist läheb peaminister Taavi Rõivas presidendi juurde, kes vabastab senised ministrid ja nimetab uued. Ametisse astuvad ministrid vande andmisega riigikogu ees. Riigikogu sügisistungjärgu esimene istung toimub 14. septembril.

Vangerdused toovad muudatusi ka riigikogu SDE fraktsioonis. Mikseri naasmisel peab riigikogust lahkuma Hardi Volmer. Palole peaks riigikogus koha vabastama Marianne Mikko, kel tekib aga võimalus riigikokku jääda, kui ministriks asuva Ossinovski esimene asendusliige Etti Kagarov parlamenti minekust loobub. Hanso asendusliikmena pääseb parlamenti Neeme Suur, tema loobumisel aga Kalev Kotkas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles