Argo Ideon: Boriss Nemtsov oli kauaaegne Eesti sõber

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Boriss Nemtsov.
Boriss Nemtsov. Foto: SCANPIX

Venemaa opositsiooni üks tuntumaid tegelasi, kunagine Vene asepeaminister Boriss Nemtsov, kes eile õhtul Moskvas surnuks tulistati, oli ka Eestis hästi teatud ning külastas korduvalt meil toimunud üritusi.

Nii esines Nemtsov näiteks Tallinnas Lennart Meri konverentsil Venemaa teemasid käsitlenud paneelides, ning jagas sõbralikult Eesti meediakanalitele intervjuusid.

2012. aasta kevadel rääkis Nemtsov Postimehele Tallinnas, kuidas olukord Moskvas oli tugevalt muutunud pärast toonast 6. maid, mil opositsioon korraldas oma «Miljonite marsiks» nimetatud meeleavalduse. See päädis teatavasti vägivaldse vastasseisuga, ning hulk Vene opositsiooni aktiviste arreteeriti.

«Mind võeti ka kaks korda kinni, kuid lasti lahti,» rääkis Nemtsov toona. «Me olime samas kohas ja on arusaamatu, mis meil vahet oli. Ilmselt Putin otsustas selliselt opositsiooni lõhestada, kuid see muidugi ei õnnestu.»

Moskvas pärast president Putini ametisse astumist aset leidnud meeleavaldusi kirjeldas Nemtsov kui «imetabast, gandhilikku protestimist». «Rahulikud inimesed kogunevad puiesteedel, kui aga OMON tuleb neid ähvardama ja laiali ajama, siis inimesed kolivad ümber teise asukohta Moskvas.»

Nemtsov lisas kolme aasta eest: «Putin on hüsteerias, tema pressiesindaja ütles, et opositsioonil oleks tulnud maks mööda asfalti laiali määrida.»

2010. aastal kuulas Nemtsov Tallinnas toonase NATO peasekretäri Anders Fogh Rasmusseni loengut. Ta kommenteeris siis Postimehele Venemaa-NATO suhete tolleaegset seisu järgmiselt: «Venemaa võimud peavad NATOt oma peamiseks vaenlaseks. Nad kasutavad ära iga võimalust, et seda demonstreerida. Iseenesest on tegemist muidugi jamaga – näiteks NATO tegevus Afganistanis on ka Venemaa huvides, kuna narkootikumid jõuavad sealt eelkõige just Venemaale. Sellele vaatamata on meie võimude tegevus selline, et neil on tarvis vaenlast. Ning nad on selle leidnud.»

Teie pole sellega nõus? uuris Postimees.

«Minu meelest väljendub siin Putini nõukogulik mõtteviis,» vastas Boriss Nemtsov.

Nemtsov oli Venemaa nn süsteemivälises opositsioonis üks läänemeelsemaid liidreid, kelle vastu Kremli-meelsed aktivistid alatasa üritasid erinevaid provokatsioone korraldada. Ka lekkisid võimule lojaalsesse meediasse Nemtsovi telefonikõnede salvestused teiste opositsioonitegelastega, kus Nemtsov ei hoidnud kokku värve vastasrinna teiste juhtide iseloomustamisel.

Vene agentuuri Interfax andmetel tapeti Boriss Nemtsov reede õhtul Moskva kesklinnas tulirelvast. Tundmatu mõrtsukas tegi Nemtsovi pihta Vene uurimiskomitee teatel vähemalt seitse-kaheksa lasku. Poliitik hukkus saadud haavade tagajärjel.

Mõni tund enne tapmist osales Nemtsov alles raadiojaama Ehho Moskvõ saates, mis käsitles taas üht plaanitavat opositsioonilist meeleavaldust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles