Karel Rivis: patsientide huvid ohus

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karel Rivis
Karel Rivis Foto: Erakogu

Apteegivaldkonda ootab lähitulevikus suur segaduste periood, kirjutab Karel Rivis. Lahingus, mida peetakse seadusloojate, ettevõtjate, apteekrite ja ka arstide osalusel, võivad jääda kõige suuremaks kannatajaks patsiendid.

Enne jõule tabas Eesti apteegikogukonda külm dušš – riigikohus otsustas kaotada seadusandja poolt 9. juunil 2014 kehtestatud ajutised apteekide asutamispiirangud ning lasta apteegituru vabaks. Ajutised piirangud olid kehtestatud varasemalt selleks, et riigikogu jõuaks tellida asjakohased uuringud ja kehtestada reeglid, mis parandaksid ravimite kättesaadavust maapiirkondades.

Kõrvaltvaatajana paneb mind imestama, et kuigi nii meie naaberriikides kui ka mujal Euroopas on apteekide asutamine valdavalt mingil viisil piiratud, peaks riigikohtu arvates Eesti apteegisüsteem põhinema vaba turu põhimõtetel. Mõelgem natuke, kas muud osad Eesti tervishoiusüsteemist on avatud vabale konkurentsile? Mõelgem ka sellele, mis juhtuks, kui Eesti apteekrid ja arstid peaksid hakkama tegema veelgi suuremaid järeleandmisi nii teenuste kvaliteedi kui ka kättesaadavuse osas. Kannatajaks jääksid juba praegugi suhteliselt haavatavas olukorras olevad patsiendid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles