Cromwell kangelane või paaria?

Jaan Martinson
, spordiajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Raamat

Osa valitsejaid olid selgepiirilised, neile ja nende tegevusele saab anda otsese hinnangu. Oliver Cromwell nende sekka ei kuulu. Õigupoolest on keeruline öelda kes Cromwell oli? Sõjaväelane kindlasti, poliitik samuti, aga kas ka riigijuht? Igatahes ei jätkunud Inglise vabariiki, mille lordprotektor ta oli, just kauaks. Läbikukkunud riigijuht seega?

1599. aastal sündinud Cromwllist polnud esimesed neli kümnendit midagi kuulda, kuid siis hakkas pihta. Lühike parlament, Pikk parlament, Inglismaa kodusõda... Kummalisel moel kerkis Cromwell sõjalist õpet saamata armee juhiks ja purustas kuningas Charles I väed.

Oli Cromwell vabaduse eest võidelnud kangelane? Tema võitlust Šotimaa ja Iirimaa katoliiklastega on nimetatud genotsiidilaadseks, sest ta korraldas nii mõnegi veresauna. Hilisemas ajaloos me sääraseid mehi kangelasteks ei nimetanud. Samas ei tundnud Cromwell mingeid süümepiinu, sest tema tegevust juhtunud jumal.

Oli, kuidas oli, Cromwellist, alamaadlikust ja hobusekasvatajast sai rikkur ja valitseja. Ja kuningatapja, sest Charles I kaotas pea. Olgu öeldud, et sama juhtus ka Cromwelliga, kui rojalistid ta surnukeha hauast välja kaevasid, ahelaisse panid ja pea maha raiusid. Kas see oli hinnang tema tegevusele?

Cromwell võinuks end kuningaks kuulutada, ent ei teinud seda, kuigi määras surivoodil vabariiki valitsema poja Richardi, kes aga võimu hoida ei suutnud. Kolm aastat hiljem jätkus kuningriiklus, millega ollakse tänini rahul ning võib öelda, et Cromwell põhjustas vaid tosina-aastase segaduse ja hulga heade inimeste mõttetu surma.

Teisalt taas: Cromwelli peetakse Briti armee isaks, tema ajal ühendati Briti saarte kuningriigid, peatati katoliikluse võidukäik ning algas Suurbritannia tõus maailmariigiks.

Seega mine võta kinni, oli Cromwell kangelane või paaria?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles