Aivar Reinap: kuidas ma elektripaketti valisin

Aivar Reinap
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aivar Reinap
Aivar Reinap Foto: Postimees.ee

Aivar Reinap kirjutab Postimehe arvamusportaalis kommentaarina tänases lehes ilmunud artiklile, milles kirjutati, et kuigi börsi tulevikutehingute järgi otsustades peaks elektrienergia hind olema tuleval aastal tänavusest madalam, küsib Eesti Energia oma fikseeritud hinnaga pakkumistes suuremat tasu kui aasta tagasi, sellest, kuidas tema elektripaketti valis.

Valisin eelmisel aastal elektrituru avanedes Eesti Energia aastase lepingu ja olen oma valikuga väga rahul. Eesti Energia börsipaketti edestas minu pakett kaheksal kuul kümnest ja aastaga olen võitnud 37 eurot ehk seitse protsenti elektrienergia hinnast. Ülekandetasusid ma selles võrdluses ei arvesta.

Järgmise aasta paketi valikuga tegin algust juba mõni aeg tagasi: panin oma andmed Eleringi andmelattu ja lootsin, et 48 avatud turu pakkujat hakkavad minu nimel võistlema. Tuleb tunnistada, et olin rumal ja mingit tormi ei tekkinud. Paar firmat võttis küll ühendust ja soovitas oma lehelt nende tariife vaadata, aga see oli kõik. Erilisi pakkumisi, et meelitada mind Eesti Energia juurest tulema, ei tehtud. Isegi seni suhteliselt agressiivse mulje jätnud lätlaste hind on selgelt kallim kui Eesti Energial.

Valik oli seega börsipaketi ja Eesti Energia pakutava vahel. Eesti Energia surub sel aastal tarbijatele peale kaheaastast lepingut, mis on selgelt kõige soodsama tariifiga. Arvestades, et minu puhul kallinesid soodsaima pakkumise puhul tariifid praeguse lepinguga võrreldes 3,8 protsenti, kippusin kalduma kindla paketi kasuks. Kui aastaga kallineb elekter isegi praeguste ilmade puhul ligi neli protsenti, siis tahaks oma elektrihinna külmutada pikemaks ajaks.

Nii valisingi sel korral kolmeaastase lepingu, mis võrreldes odavamate tariifidega kaheaastase lepinguga läheb mulle küll aastases arvestuses üheksa eurot rohkem maksma. Võin aga kindel olla, et kahe aasta pärast mind taas hinnatõusuga ei üllatata. Kui peaks aga juhtuma ime ja elekter odavneb, siis saan alati sõlmida juba soodsamatel tingimustel uue lepingu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles