Juhtkiri: kellest saab parim tööpuudusega võitleja?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Margus Ansu / Postimees

Riigikogu valimiste eelsel aastal läheb Eesti poliitikas ilmselt võistluseks, milline erakond on kõige hoolivam, sotsiaalselt tundlikum, kes on parim tööpuudusega võitleja.



Eile pidas oma suurkogu Isamaa ja Res Publica Liit (IRL). Ka Keskerakonna ja Reformierakonna kogunemised kahel järjestikusel nädalavahetusel 2009. aasta detsembris olid eelmänguks kampaaniale, mis päädib XII riigikogu valimistega 6. märtsil 2011. aastal.


Mart Laar valitigi eile IRLi suurkogul 1760 häälega esimeheks tagasi. Vigurid valimismänguks on paigas.



IRLi sisemaadlustest huvitavam oli küsimus, kuidas ja milliste ideedega plaanib IRL valimiseelsel aastal Reformierakonnast eristuda. Valitsuskoalitsioonis plaanitakse püsida, kinnitas eile Laar. Olles konkurendiga lähivõttes, jagades valitsusvastutust, tuleb erakonnal ometi leida sobivad positsioonid, kuhu toetudes näidata, et ollakse erinevad.



Hooliva konservatismi retoorikas esikohale tõstmine on üks näide sellest. Laar ütles oma kõnes, et üks Eesti suurematest probleemidest on inimeste hirm kaotada töö ja selle tagajärjel kodu. Kui praeguse vähemusvalitsuse kahe osalise vahel puhkeb tõepoolest võistlus, kumb on parem tööpuudusega võitleja ja hirmu peletaja, pole selles ju midagi halba. Eeldades, et retoorika juurest suudetakse sisukate ja tegelikku edu toovate plaanide juurde jõuda. Kuna majandusministri toolil istub IRLi aseesimees Juhan Parts, on erakonnal kahtlemata võimalusi ettevõtluse toetamise kaudu töökohtade loomist soodustada.



Reformierakonda nõelas Laar nii-öelda nende oma relvaga, öeldes, et IRL blokeerib edaspidi iga maksukoormuse kasvule viiva ettepaneku, olgu see siis tehtud maksude tõstmise või maksusoodustuste kaotamise kaudu. Lubades seista ka selle eest, et kodulaenude intresside maksuvabastust ei kaotataks. Iseküsimus on, kas Laar kritiseeris niimoodi ettepanekut, mille reformierakondlasest rahandusminister tegelikult teinud on, või moonutatud pilti ettepanekust, mida lihtsalt on kerge kritiseerida.



Traditsiooniliseks hakkab kahjuks saama IRLi ja Reformierakonna erimeelsus haldusreformi küsimuses.



Maksutõusude blokeerimiseks lubas Laar tõstatada riigikogus omavalitsuste müügimaksu kehtestamise õiguse kaotamise. Saame näha, kuidas Savisaarel selles valguses Tallinna müügimaksu kehtestamisega minema hakkab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles