Reedel Õpetajate Lehes: haridusvalikute peegel, miks mitte PISA edetabel, ihutoit enne vaimutoitu

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpetajate Leht
Õpetajate Leht Foto: Õpetajate Leht

Reedel saab Õpetajate Lehest lugeda:

Haridusvalikute peegel

Tartu Ülikooli rektor Volli Kalm analüüsib, milliseid haridusvalikuid peegeldas seekordne mitmes mõttes erandlik vastuvõtt ülikoolidesse ja mis tingimustel see toimus. Tänavuse vastuvõtu erisus seisneb selles, et üle paarikümne aasta oleme taas olukorras, kus kõigile eestikeelse õppega erialadele vastuvõetud saavad võimaluse õppida maksumaksja kulul. Seda tingimusel, et nad täidavad õppekava täies mahus ja ettenähtud kiirusega.

Väidetavalt jättis osa aasta varem gümnaasiumi lõpetanuist eelmisel aastal ülikooli tulemata, oodates sellest sügisest alanud tasuta õppe võimalust. Igatahes on üle veerandi ülikoolidesse esmakordselt vastu võetud 7500 üliõpilasest gümnaasiumi lõpetanud enne käesolevat suve.

Eksamite edetabeli asemele PISA edetabel

Tartu Ülikooli emeriitprofessor Jaan Mikk pakub välja, et sarnaselt riigieksamitega oleks võimalik õppetöö tulemusi hinnata ka PISA testide edetabelite järgi. Eestis ei avalikusta koolide edetabeleid PISA järgi, aga mõnes teises riigis saavad koolid oma tulemuse teada ja võivad end selle alusel võrrelda teiste koolidega või oma varasemate tulemustega.

Ihutoit enne vaimutoitu

Kirjanike Liidu esimees Karl Martin Sinijärv kirjutab sellest, milline peaks olema õpetaja toidulaud. «Häid õpilasi ja häid õpetajaid, ikka rohkem ja ikka paremaid, saame me endale nüüd ja tulevikus siis ja ainult siis, kui me neile esimesest hetkest peale korralikult süüa anname,» teab kirjanike liidu esimees. «Ihutoit käib vaimutoidust ikka sammukese ees, see on loodusest nõnda seatud, kuna sööma peavad ka need, kes (veel) sugugi mõtelda ei mõista. Nii näibki sihipärane alustada söögi peale mõtlemisest.»

Moskvasse õppekirjandust ostma

Oru põhikooli õpetaja Kaja Sarapuu kirjeldab, kuidas ta käis Moskvas õppekirjandust ostmas ja tundis end Arbati hiiglaslikus raamatupoes nagu jahikoer, kes peab kogu territooriumi kiiresti üle nuusutama, et siis peamisega tegelda ja lõpuks veel mälu järgi huvitavamad kohad üle vaadata.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles