Postimehe lugejaskond endiselt suurim

Kaarel Arb
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti suuremate meediaväljaannete paber- ja veebilehtede lugejaskond kattub vähem kui viiendiku ulatuses, seega need keskkonnad lugejate pärast ei konkureeri, vaid pigem täiendavad teineteist.
Eesti suuremate meediaväljaannete paber- ja veebilehtede lugejaskond kattub vähem kui viiendiku ulatuses, seega need keskkonnad lugejate pärast ei konkureeri, vaid pigem täiendavad teineteist. Foto: Allikas: Turu-Uuringute AS, graafika: Silver Alt

Postimehe nii eesti- kui venekeelseid paber- ning veebiväljaandeid loeb päevas 613 000 15-aastast ja vanemat inimest, selgub märtsis korraldatud uuringust.

AS Postimees annab välja nelja paberväljaannet: Postimeest, Tartu Postimeest, Postimeest vene keeles ning venekeelset nädalalehte Den za Dnjom. ASi Postimees paberväljaannete ühte numbrit loeb 288 000 eestimaalast.

Peale paberväljaannete on Postimehel üle 20 veebikeskkonna, neid kõiki saab lugeda ka mobiiltelefoni ja tahvelarvutiga. Veebist ja mobiilist loeb Postimehe väljaandeid 442 000 inimest. Postimehega seotud maakonnalehtede veebikeskkondadel on 55 000 lugejat.

«Uuringu väga suured numbrid kinnitavad, et Postimees pakub lugejatele head ajakirjandust,» ütles Postimehe vastutav peatoimetaja Anvar Samost. «Viimastel nädalatel on paljud kindlasti näinud ja kuulnud Postimehe lubadust seista selle eest, et kallutamata värsked uudised jõuaksid inimesteni, et vaba sõna oleks kaitstud, et maailm oleks igaühele arusaadav ja mõtestatud. Teisiti meie ainulaadset positsiooni arvestades ei saagi.»

Postimehe analüütiku Kristina Randveri sõnul kattub Postimehe paberlehe ja veebiväljaannete lugejaskonnast vaid 18 protsenti – seega keskkonnad lugejate pärast ei konkureeri, vaid pigem täiendavad teineteist, pakkudes igale lugejale võimalust saada vajalikku ning huvitavat infot just talle sobival ja mugaval viisil.

Postimehe eestikeelsete paber- ja veebiväljaannete lugejaskonna kattuvus on 14 protsenti ning venekeelsetel väljaannetel 13 protsenti. Mobiilist loeb Postimehe uudiseid iga päev ligikaudu 68 000 inimest, paberlehe ning mobiilikeskkonna lugejate kattuvus on viis protsenti, veebi- ja mobiilikeskkonna lugejate kattuvus 12 protsenti.

Mobiilis ligi 70 000 lugejat

Eestikeelsetel paberväljaannetel, veebi- ja mobiilikeskkondadel on kokku 520 000 lugejat, lugejaskonna kattuvus paberlehe ja veebiplatvormide vahel on 14 protsenti.

Postimehe venekeelsetel paberväljaannetel ning veebikeskkondadel on kokku 126 000 lugejat. Neist 13 protsenti loeb Postimehega seotud väljaandeid nii paberil kui veebis.

Ekspress Grupi paber- ja veebiväljaandeid loeb päevas 603 000 inimest.

Kahe meediagrupi peale on Eestis pea 800 000 15-aastast ja vanemat lugejat, kellest vaid kolmandik loeb mõlema meediagrupi väljaandeid. Võrreldes Ekspress Grupi väljaannetega on Postimehe lugejate seas rohkem mehi ning linnaelanikke. Kuni 40-aastased lugejad eelistavad Postimehe väljaandeid.

Postimehe ja Delfi mobiilikeskkondadel on kokku 93 000 lugejat, sellest hulgast 68 000 inimest loeb mobiiltelefoni kaudu Postimeest ning 48 000 Delfit. Veerand mobiili kaudu ajakirjandusväljaandeid lugevatest inimestest kasutab mõlemat keskkonda. Enim loevad mobiiltelefonide kaudu Postimeest ja Delfit eestlased, tallinlased ning 20–29-aastased.

Postimeest loevad noored

Vene keeles loeb Postimeest paberil või veebikeskkonnas ning Delfit 184 000 eestimaalast, Postimehe venekeelsetel paber- ja veebiväljaannetel on kokku 126 000 ning venekeelsel Delfil 119 000 lugejat. Veerand venekeelsest lugejaskonnast loeb nii Postimehe väljaandeid kui Delfit.

Randver märgib, et Postimehe väljaannetest leiab igaüks midagi. Näiteks noortest (15–19-aastased) 58 protsenti loeb iga päev Postimehe uudiseid. 20–29-aastaste seas on Postimehe lugejaid koguni 68 protsenti. Postimehe lugejaid leiab kõikjalt Eestist – näiteks rohkem kui iga teine tallinlane loeb iga päev Postimeest kas paberil või veebis. Postimehel on lai lugejaskond ka Lõuna- ja Lääne-Eestis.

Lugejaskondade suurus ning jagunemine põhineb märtsis Turu-uuringute ASi poolt Postimehe tellimusel tehtud uuringul.

Postimehel on ka Eesti kõige suurem Facebooki kogukond – ligi 100 000 inimest jälgib Postimehe uudiseid maailma suurima suhtlusvõrgustiku vahendusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles