Ametiühing: päästjateni jõudis «palgatõus»

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästjad. Foto on illustratiivne.
Päästjad. Foto on illustratiivne. Foto: Arvo Meeks / LEPM

Kuigi päästjatele lubati 5-7-protsendist palgatõusu, näitab paljude palgaleht midagi muud, kirjutab Eesti Päästeala Töötajate Ametiühing avalikus pöördumises.

Vabariigi valitsuse eraldatud 2,45 miljonit eurot personalikulude tõusuks ja siseministri väljaöeldu tekitasid päästjates kindlustunde, et lubatud viieprotsendine palgatõus tõesti tuleb. Kahjuks tuleb tõdeda, et kõigini see tõus ei jõudnud.

Päästeamet teatab, et päästjate palk tõusis keskmiselt seitse protsenti ja sellise tõusu saavutamiseks on päästeamet leidnud ka sisemisi ressursse. Näiteks päästja palgaastmele on päästeamet, lisaks valitsuse määrusega nr 9 kehtestatule juurde lisanud nõutavast tulemuslikuma töö eest omaltpoolt raha. Palgalehtedel ulatub see paarist eurost kuni 7 eurosendini!

Kahjuks ei tõusnud kõigi päästjate palgamäär lubatud ulatuses. Päästeautoga alarmsõitu tegevate päästjate töötasu tõusis mõnel pool ainult üks protsenti ja natuke peale.

Päästeauto roolis on päästja, kes juhib alarmsõidukit. Tema ülesandeks on päästemeeskonna ja päästeauto võimalikult kiire päästesündmusele viimine. Sündmuskohal on ta päästja nagu iga teine. Pärast päästesündmust toob ta meeskonna ja päästeauto ohutult ja tervelt komandosse tagasi, olles koheselt valmis reageerima uuele päästesündmusele.

Alarmsõidukijuhile maksti varem (v.a Lääne päästekeskus) võrreldes ülejäänud päästemeeskonnaga väikest lisatasu (näiteks Lõuna päästekeskuses 16 eurosenti tunnis, Põhja päästekeskuses olid omad kindlad mehed, kes said vastutuse eest kindlat lisatasu). Nüüd aga on päästeameti sõnul kõik tublid ja head päästjad ning mingeid erisusi päästjate vahel ei tule.

Päästekeskustes seni makstud lisatasud muudeti põhipalga osaks ja tegevust nimetati palga tõstmiseks. Põhipalk tõesti tõusis, üldine sissetulek aga mitte.

Päästeameti käest sai ametiühing nimekirja 14. komandost kus mõnedel päästjatel palk ei tõusnud viis protsenti (kokku 27 meest). Päästeameti sõnul said need päästetöötajad niigi palju lisatasu, et palgatõus neile polevat õigustatud. Lisatasu muudeti põhipalga osaks ja palk jäeti sisuliselt tõstmata.

Päästjate bruto palgatõus jäi vahemiku 6–80 eurot kuus. Samas büroodes ja ka päästeametis endas on tõus keskmiselt 40–150 eurot kuus bruto. Protsentuaalselt on asi JOKK, aga mida suurem palgaaste, seda suurem tuleb protsendilisandus. Mitte, et need inimesed ei ole palgatõusu väärt, vaid vastupidi: palk peab tõusma kõigil, aga täna oleksid numbrid võinud olla päästjatega natukene võrdsemad. Neil oleks võinud ju palk tõusta mingi kindla summa võrra, mitte protsendiga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles