RAINER SAKS Venemaa paigutab Krimmi raketikomplekse Bastion ja uued Onyxi raketid – mida see kaasa toob? (6)

Rainer Saks
, julgeolekuekspert
Copy
Yakhont-Onyx raketi makett Vene armee 2018. aasta üritusel
Yakhont-Onyx raketi makett Vene armee 2018. aasta üritusel Foto: Boevaya_mashina/Boevaya_mashina

Šveitsis alanud Ukraina initsieeritud rahufoorumil avaldas president Volodõmõr Zelenskõi oma riigi seisukoha, et sellel foorumil alanud protsessiga ühineb järgmiseks foorumiks ka Venemaa, mis peaks lõpuks viima rahuläbirääkimiste alustamiseni, kirjutab Rainer Saks.

Ukraina loodab rahufoorumil saavutada heakskiidu nii rahuplaanile kui selle rakendamise tegevuskavale. Sellisel juhul oleks Ukraina konkreetsematel ettepanekutel märgatava osa rahvusvahelise kogukonna toetus. Venemaal on ilmsesti selle kohta oma nägemus. Kui rahvusvaheline kogukond selle plaani nimel aga väga tõsiselt pingutab ja Ukraina sõjalise toetamisega suudetakse ohjeldada Vene armee pealetungi, võiks protsess toimida Venemaa või Hiina mõjutajana.

Edasi oleks võimalik ka eemale jäänud riike mõjutada praeguse rahufoorumi dokumentidega. Kuid on väheusutav, et Ukraina suudaks ise seda protsessi üksi vedada ning elus hoida. Kuigi foorumile saabusid kohale ligi saja riigi esindused, puuduvad mitmed olulised riigid. Praegusele kohtumisele ei julgenud kohale tulla mitmete rahvusvaheliste organisatsioonide juhid, kaasa arvatud ÜRO peasekretär. Seega võib Venemaale praegu veel tunduda, et ta suudab koos Hiina abiga käivitada alternatiivse diplomaatilise protsessi.

Märksõnad

Tagasi üles