Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

URMAS LEPIK Sadade miljonitele inimestele on muutunud järgarv 3. õuduse sünonüümiks

4500 aastat tagasi nõudis püramiidide ehitamine ohtralt nutti. Seda alates logistikast, materjalide töötlemisest kuni ehitustehnikateni välja. Foto loo juures illustreeriv.
4500 aastat tagasi nõudis püramiidide ehitamine ohtralt nutti. Seda alates logistikast, materjalide töötlemisest kuni ehitustehnikateni välja. Foto loo juures illustreeriv. Foto: Chine Nouvelle / SIPA

Järgnev on Urmas Lepiku essee, mille ümberkirjutamise novelliks ta tellis chatGPT-lt. Avaldatud on nii originaalversioon kui tehisaru teostus.

On 2024. aasta. Aasta, mil sadade miljonite inimeste mõtetes muutub järgarv 3 õuduse sünonüümiks. Kas kolmas maailmasõda tuleb või raugeb? Esialgu käärivad protsessid veel Ukrainas ja Iisraelis. Otsin inimeste ajaloost märke sarnaste kataklüsmide alguse, kulgemise ja lahenemise kohta.

Mõte taganeb piki ajatelge sumerite aega, aga sellest perioodist jõuab meieni liiga vähe teadmist. Egiptus? Jah, see on maa, millest üht-teist teame. See on maa, mille algne lugu ulatub aega, mil ahvinimesed Aafrikast välja imbusid. Maa, mis sünnitas teise tsivilisatsiooni Sumeri järel ja mis 5000 aastat tagasi arenes riikluseni, maa, mis on lasknud end valitseda rohkem kui kahesajal vaaraol, kuningal, asevalitsejal, presidendil.

Tagasi üles