Georg Kirsberg Sõda meie Kaitseväe kalmistul (6)

Georg Kirsberg
, reservohvitser (EKRE)
Copy
Foto: Georg Kirsberg
  • Kaitseväe kalmistu sovetiseeriti 1950. aastatel hauatähiste hävitamise ja pealematmistega.
  • Tundub et nõukogude hauatähiseid on tekkinud viimasel ajal juurde.
  • Kalmistu algupärane väljanägemine vajaks taastamist, Eesti kangelaste mälestus jäädvustamist.

Reservohvitser Georg Kirsberg (EKRE) on külastanud Kaitseväe kalmistut ning on šokeeritud seal avanevast pildist. Tema hinnangul on sinna nõukogude hauatähiseid Eesti Vabariigi ajal üksjagu juurde tekkinud, samas kui omaaegse kalmistu väljanägemise taastamiseks saaks veel mõndagi ära teha.

Käisin meie Kaitseväe kalmistul. Seal avanes lihtsalt tülgastav vaatepilt. Esiteks on alanduse märk juba see, et eestlane ei ole suutnud kogu vene arsenali sealt juba ammu aega utiliseerida, vaid vastupidiselt, on täiendanud seda suisa isegi Aljošaga. Meenutuseks, et okupatsioonivõimud ruineerisid meie KV kalmistu 1950ndail, kui selle meie «risust» siledaks lükkasid ning enda laibad ja mälestuskivid sinna asemele viskasid.
 
Kuid asi ei piirdu enam sugugi mitte ainult sellega, et meile omariikluse toonud kangelaste kalmudel tollest ajast okupantide monumendid laiutaksid, vaid neid on sinna viimasel ajal suisa juurde toodud, ja veel väga suures koguses. Jah lugesite õigesti: viimase paari aasta jooksul on venelane meie omariikluse alustalaks olevale kalmistule oma hauatähiseid ja okupatsioonimonumente suures koguses juurde toonud.
 

 

Georg Kirsberg

 
Seda võite selgelt näha allolevatelt piltidelt: kõik ilusad valged heledad uued kivid seal, on sinna toodud viimaste aastate jooksul, ja seda täiesti omavoliliselt. Sinna kivide peale on küll trükitud mingite inimeste nimed ja kuupäevad, kuid tegelikkuses neid inimesi nende kivide all ei lama, vaid tegemist on lihtsalt kultuurisõjaga, kus okupant viskas meie kalmistu enda initsiaalidega suvalisi kive täis, et lihtsalt näidata, ta võib seda teha. Osa neid uusi kive on pandud suvalistesse kohtadesse, osa aga otse meie kangelaste hauakivide kõrvale.
 
Ühel pildil näete matros Kutovoi auks püstitatud musta piklikku ausammast, mille jalamil on pruun muld veel kobe, alles hiljuti püsti pandud. Selle kõrval muru sees näete väikse augu sees maapinnas lebavat ühte teist mälestuskivi. See on aegade jooksul hooldamata ja mulla alla vajunud omaaegne saksa hauakivi. Ehk siis selle monumendi püstitamisega sinna peale tehti jällegi selgeks, kes on peremees!
 
Seal on neid uusi kive massiliselt, mille tagumisel küljel võib näha tellimusnumbreid, kusklilt masstoodanguna tellitud. Paljude nende kivide peal on ainult üks kuupäev, ei ole isegi surma ja sünnikuupäeva välja toodud, vaid suvaliselt on peale sehkendatud üks kuupäev peale. Tegemist ei ole ilmselgelt mitte mingisuguste päris haudadega, vaid lihtsalt kultuurigenotsiidiga. Need hauakivid seal ei ole isegi maapinna küljes kinni, vaid võid need varbaga ümber lükata. Kõik üks kiire ja lohakas vene töö, kuid täidab oma eesmärki: näidata, et eestlane on nõrk!
 

 

Georg Kirsberg

 
Kui meie valitsus algatas siin hiljuti okupatsioonimonumentide koristamise kampaania - tehes seejuures ka näidissoorituse Narva tanki näol - siis tegelik tõde on vastupidine: okupatsioonimonumente on selle aja jooksul hulgaliselt juurde tekkinud!
 
Ühel pildil näete, kuidas kalmistu müüri ääres vedelevad lahtiselt mõned Eesti kangelaste kivid, lihtsalt sinna seina äärde lahtiselt visatud...
 
Ja Eesti riigivõim ei tee mitte midagi...
Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles