Juhtkiri: kaitsja või terrorist

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei viis loomakaitsjate meeleavalduselt Briti saatkonna eest ära kolm alasti meeleavaldajat kes protesteerisid karusnaha kasutamise vastu
Politsei viis loomakaitsjate meeleavalduselt Briti saatkonna eest ära kolm alasti meeleavaldajat kes protesteerisid karusnaha kasutamise vastu Foto: Raigo Pajula
Äärmuslikud loomaõiguslased teevad loomade õigustele pigem kahju

Robin Hood, see Sherwoodi metsa lindprii, Howard Pyle’i  raamatu «Kuulsa Robin Hoodi lustakad seiklused» kangelane, varastas rikastelt, jagas vaestele ja võitles igal moel rõhumise vastu. Too õilis röövel oli kahtlemata positiivne kangelane – kuid paraku kirjanduslik. Robinhoodlik käitumine väljaspool fantaasiamaailma on aga kuritegu praeguse ühiskonna reeglite järgi – ja ilmselgelt oli ka tollaste seaduste kohaselt. Kuid see romantiline kujutelm väljaspool seadust seisvast kangelasest võib ajada Eesti noored seadusega pahuksisse just samamoodi, nagu on juhtunud Rootsis, Saksamaal ja teistes riikides, kus vasakpoolne mõtteviis noorte hulgas äärmuslikke vorme võtab.



Kaitsepolitsei on mures Euroopas leviva ja Eestiski kanda kinnitava vasakäärmusluse pärast, mille hulka võib liigitada ka ülemäära agarad loomaõiguslased. Need noored ei karda eesmärkide nimel rikkuda seadusi, näiteks ei tunnista nad eraomandi puutumatust. See ei tähenda, et nad peaksid õigeks võtta naabrilt rahakott, küll aga leiavad nad, et kui omand kasvab liiga suureks, näiteks korporatsioonide puhul, hakkab see riivama teiste inimeste õigusi.



Eestis on kaks loomade kaitsega seotud rühmitust: loomakaitsjad, kes nõuavad loomade head kohtlemist ja kelle tegevus jääb seaduste piiresse, ning loomaõiguslased, kes vajadusel seadustele vilistavad. Nende viimaste Soome mõttekaaslasi seostatakse näiteks mõne kuu eest toimunud intsidendiga, kus noored peksid segi kanala, et protestida linnuliha tööstusliku kasvatamise vastu. Kliimaseadme seiskumise tõttu hukkus ligi viis tuhat kana. Nende Briti mõttekaaslased saatsid sihtmärgiks valitud firmadele postiga mängupomme, kasutatud tualettpaberit ja väidetavalt HIViga süstlanõelu.



On selge, et ei kanade tapmisel ega ettevõtete terroriseerimisel ei ole loomade kaitsmisega suurt midagi ühist.



Kuid suuremat kahju kui loomade surma saatmine nende päästmise egiidi all teeb selline seadustega vastuolus käitumine loomade õigustele üldisemalt. Kogu loomakaitsega seonduv saab terrorismi­pleki külge ja selle maine on rikutud. Korporatsioonid, kelle huvides loomkatsete tegemine on, saavad viidata õiguslastele kui kurjategijatele, mis võtab loomade õiguste eest võitlejatelt igasuguse tõsiseltvõetavuse.



Seega, kui Eesti noored loomaõiguslased tõepoolest tahavad midagi loomade kaitseks ära teha, siis on palju viise, kuidas saavutada eesmärk seadust rikkumata. Europoli hinnangul on Euroopa riikides vasakäärmuslased teine suur probleem kohe islamiäärmusluse järel. Milline riik aga laseks terroristid otsustama, millised seadused tulevikus loomade suhtes kehtima peaksid?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles