Päevatoimetaja:
Mart Raudsaar

Veebipolitseinik Telegramis tiksuv pomm on ohtlikum kui Tiktoki riskisuunamudijad

Kuvatõmmis Telegrami äpist.
Kuvatõmmis Telegrami äpist. Foto: Telegram-канал СК РФ

Ehkki Telegrami on Eestis kasutanud varem enamasti venekeelsed elanikud, on viimase kahe aastaga suhtlusrakenduse üles leidnud ka eestlased, mistõttu on äpi kasutajaskond märgatavalt kasvanud. Rakenduse märgatava populaarsuse kasvu tõttu on tõusujoonel nii krüpteeritud infoliiklus kui ka muud kõiksugused pahateod, sest seal, kus on inimesi, on ka kurjategijaid, kes igal uuel turul tahavad osa oma kuritegelikust tulust saada, kirjutab Pavel Prokopenko, veebipolitseinik, nüüdismeedia tudeng (TLÜ).

Telegram on hakanud maailmas laineid lööma – mõne aastaga jõudis rakendus lähedale üsna olulisele verstapostile, nimelt kasutab äppi juba üle 900 miljoni inimese. Kuid Telegrami kasutamise ajalugu Eestis on pigem olnud üsna ühekülgne – aastate jooksul on seda kasutanud valdavalt nooremas vanuses venekeelne elanikkond pelgalt selle tehniliste mugavuste tõttu. Pole aga suur ime, et viimase kahe aastaga on Telegrami kasutajate hulk Eestis – julgen pakkuda – tõusnud enam kui kaks korda ning selge muster sellest, kes äppi kasutab, on muutunud üsna hägusaks. Telegrami on üles leidnud ka eestikeelne elanikkond ning minu jaoks on muutunud iganädalaseks harjumuseks Telegrami teavituse saamine, et mõni mu eestikeelsetest kontaktidest on äsja rakendusega liitunud.

Miks aga Telegramis tiksuv pomm Tiktoki riskisuunamudijatest ohtlikum on, mida see rakendus siseturvalisuses meie jaoks tähendab ning millised ohud varitsevad elanikke selles rakenduses juba praegu?

Tagasi üles