AK Martin Ehala: inimõigused uue maailmakorra koidikul (9)

Martin Ehala
, arvamustoimetuse juhataja
Copy
Oktoobri alguses avaldasid tuhanded Ameerika Ühendriikide naised meelt konservatiivide püüdluste vastu piirata ligipääsu abordile. Texase osariigi pealinnas Austinis protestinu leiab, et naiste õigused võrduvad inimõigustega.
Oktoobri alguses avaldasid tuhanded Ameerika Ühendriikide naised meelt konservatiivide püüdluste vastu piirata ligipääsu abordile. Texase osariigi pealinnas Austinis protestinu leiab, et naiste õigused võrduvad inimõigustega. Foto: Bob Daemmrich/Zuma Press/Scanpix

Võitlus sotsiaalse õigluse eest on loonud õhkkonna, milles ei tundu enam ebaloomulik rikkuda kõrgemate eesmärkide saavutamise nimel inimõigusi, kirjutab arvamustoimetuse juhataja Martin Ehala.

Inimõiguste peatset loojangut ennustas emeriitprofessor Stephen Hopgood juba 2013. aastal ilmunud monograafias «The Endtimes of Human Rights» («Inimõiguste kaduaeg»). Tema väitel põhjustavad seda kolm tegurit: Ameerika Ühendriikide rahvusvahelise mõju osaline vähenemine ja Euroopa mõju täielik kadu, samal ajal kui Hiina ja Venemaa ning mõnede kiire kasvuga arengumaade mõju maailma asjadele kasvab. Ja ka nende tahtmine rahvusvahelisi institutsioone oma soovi järgi ümber teha.

Läänele vastanduvate jõudude mõjul võivad keskmise suurusega ja väikesed riigid leida, et inimõigustega jändamine toob rohkem tüli kui kasu, ja nad võivad eeskätt Hiina raha toel pöörduda teist laadi väärtussüsteemide poole.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles