Erkki Bahovski: Valgevene põhjakoreastumine (2)

Erkki Bahovski
, arvamustoimetaja
Copy
Erkki Bahovski
Erkki Bahovski Foto: TPM

Eelmisel nädalal teatas Valgevene piirivalveagentuur, et muudab riigist lahkumise veelgi raskemaks: nüüd ei saa Valgevenest välja ka need, kel oli mujal riigis pikaajaline elamisluba. Paralleele ajaloost ei pea kaua otsima. 1961. aastal sulges Saksa DV-Nõukogude Liidu ühisoperatsioon Berliini müüriga Ida-Berliini, sest liiga palju sakslasi põgenes läände. Valgevene võimud kardavad ilmselt sama, kui riigist lahkuvad paljud oma ala spetsialistid.

Eriti just pärast Ryanairi reisilennuki kaaperdamist, mille käigus vahistati opositsionäär Raman Pratasevitš ja tema kaaslanna Sofia Sapega, on hakanud jõulisemalt kõlama võrdlus Põhja-Korea ja Valgevene vahel.

Olen oma elus kokku puutunud nii põhjakorealaste kui ka valgevenelastega. Kui põhjakorealastega suhtlemine viis ajas tagasi stalinismi, näidates täiesti teistsugust mõttelaadi, siis valgevenelased olid nagu meie. Nad ei tahtnud küll väga rääkida Batkast ehk Valgevene diktaatorist Aljaksandr Lukašenkast. Aga nad olid kursis Euroopa poliitikaga, vaatasid samuti Hollywoodi blockbuster’eid jne. Sõnaga, Põhja-Koreani oli neil pikk tee käia.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles