Martin Kutti: umbrohtu kasvanud süsteem

Martin Kutti
, toimetaja
Copy
Martin Kutti
Martin Kutti Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Ukrainas kohalikega vesteldes jäi kõlama kaks peamist eesmärki, mille rahvas uuele presidendile Volodõmõr Zelenskõile seadnud on. Nendeks on rahu ja majandusliku olukorra paranemine.

Eelmisel kuul peetud valimistega jätkus trend, mille kohaselt pole ükski sel sajandil valitud Ukraina riigipea kindlustanud teist ametiaega. Viimati suutis seda Leonid Kutšma 1999. aastal. Selle taga vaid ukraina rahva kärsituse nägemine oleks ebaaus. Neid häirib umbrohtu kasvanud süsteem, mis on valmistanud vaid pettumust, alustades loendamatute korruptsiooniskandaalidega ja lõpetades riigireeturist ekspresidendiga.

Probleem algab juba valimissüsteemi detailist, mille järgi tuleb presidendiks kandideerimisel maksta 2,5 miljoni grivna (85 000 euro) suurune kautsjon, mille saavad tagasi vaid kaks teise vooru jõudnud kandidaati. Seda riigis, kus keskmine kuupalk on 10 000 grivnat (340 eurot). Süsteem taastoodab end ning toob ikka ja jälle tüüri juurde oligarhid või oligarhide toetatud isikud. Tõsi, siinkohal pole puhas poiss ka Zelenskõi, kelle tagant paistavad vastuolulise oligarhi Igor Kolomoiskõi kõrvad. Rahvas mõistis seda, kuid ei hoolinud.

Mõeldi: «Ükskõik kes, aga mitte Petro Porošenko!» Donbass on sõjast ja virelemisest väsinud ning tunneb end Kiievi poolt majanduslikult ja sotsiaalselt hüljatuna. Ülejäänud riik pole rahul elukvaliteediga, mis kuidagi paraneda ei taha. Porošenko, kes oli reformidega küll eelkäijatest edukam, vihastas murtud lubaduste toel viie aasta jooksul välja piisavalt suure osa rahvast.

Jah, riigile kulukas konflikt Donbassis peab lõppema, kuid teine, ehk isegi suurem vastus peitub sellessamas süsteemis.

Suur osa rahvast ei valinud Zelenskõid, vaid hoopis sarjas «Rahva teener» värske presidendi kehastatavat ajalooõpetajat Vassõl Goloborodkot.

Ühes episoodis seisab ootamatult presidendiks saanud Goloborodko bussipeatuses ja jälgib politseieskordi saatel mööduvaid autosid. Ta uurib nõuniku käest, kes küll selliste kellade ja vilede saatel liiguvad.

Kui mööda on juba kihutanud rahandus-, justiits- ja haridusminister ning teises suunas sõidab järjekordne korteež, küsib ta ka selle kohta. Vastuseks tuleb: «See on majandusministri naine, ta läheb juuksurisse.»

Piltlikult öeldes tulebki Zelenskõil alustada politseieskordi saatel juuksurisse sõitva majandusministri naise peatamisest, et absurdihuumor jääks teleekraanile ning kaoks Ukraina poliitikast.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles