Edasi 1990. aastal: keda saadame Moskvasse läbirääkimistele?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane Väljak Moskvas
Punane Väljak Moskvas Foto: MAXIM ZMEYEV/REUTERS/Scanpix

Narva Polütehnikumi direktor SERGEI SOVETNIKOV valiti 18. märtsil Eesti NSV Ülemnõukogu saadikuks. Saadikud valisid ta omakorda 3. aprillil rahvussuhete komisjoni esimeheks. Neljapäeva õhtul teatati raadios, et Eesti NSV Ülemnõukogu Presiidium on soovitanud Sovetnikovi Eesti delegatsiooni koosseisu, kes hakkab Moskvaga pidama läbirääkimisi Eesti majandusliku ja poliitilise iseseisvuse küsimustes.

Edasi võib uhkusega teada anda, et Sovetnikov on 1950. aastast Edasi lugeja. Sovetnikov on ka Edasile kaastööd teinud. Viimane ilmus Edasis 16. jaanuaril pealkirja all «Kalendrihinnang Narvast». Sergei Sovetnikov oli nördinud Edasi kalendrinaljade pärast, mis olid «vürtsitatud terava ja natsionalistliku vene ja nõukogudevastase kastmega». Iseäranis solvavaks pidas ta «pühale kuupäevale, 8. maile, suure võidupüha künnisel, mil kogu maailma ausad inimesed valmistuvad tähistama nõukogude rahva Suure Isamaasõja võidu 45. aastapäeva, paigutatud jälki labasust».

Keeleseaduse arutelu ajal saadeti Sovetnikovi juhitavast polütehnikumist väga paljude allkirjadega protest, kus oldi nördinud, et eestlased tahavad kõigutada senise riigikeele, vene keele positsioone.

18.04.1990

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles