Ajaloovideo: miks üldse tekkis mõte kuulutada Eesti iseseisvaks riigiks?

Ajalugu Oskariga
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ekraanitõmmis videost

Ajalugu Oskariga on saanud valmis kolmeosalise videoseeria, mis räägib sündmustest, mis kaasnesid Eesti riigi väljakuulutamisega. Esimeses osas tuleb juttu, mis toimus enne murrangulist 1918. aastat.

1917. aasta alguses toimunud Veebruarirevolutsioon oli kukutanud tsaarivõimu ja toonud Eestisse enneolematud vabadused. Nüüd tuli panna paika, milline saab olema maa tulevane poliitiline korraldus. Selle küsimuse pidi otsustama rahvas, kes valis oma esindajad Eesti Asutavasse Kogusse.

Pärast Veebruarirevolutsiooni oli oma populaarsust kiiresti kasvatanud enamlaste partei, keda 1917. aasta sügiseks toetas juba enam kui kolmandik rahvast. Tuginedes oma mõjule, soovisid enamlased enamat kui lihtsalt Eesti poliitilise korralduse asjus oma sõna sekka öelda  – nad tahtsid kehtestada oma ainuvõimu.

Kujunemas oli konflikt, mis tõi eesti rahvale kokkuvõttes suuremaid ohvreid, kui varasemad vastuolud tsaarivõimuga. Video viib selle konflikti algusaegadesse ja jälgib, kuidas vastuolud enamlaste ja rahvuslike jõudude vahel muutusid ületamatuteks ning miks tekkis mõte kuulutada Eesti iseseisvaks riigiks.

Kui soovite aidata Ajalugu Oskari meeskonda Eesti ajaloo populariseerimisel, siis märkige meeldivaks nende Facebooki lehekülg.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles