Postimees 1935. aastal: raamat räägib omanikust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sander Ilvest / Postimees

Raamatuaasta juhib tähelepanu sellele, et trükitoode, raamat, on suur tegur meie aadete väljakujundamisel ja teostamisel. Nagu vaimsete harrastustega teotsejal, nii ka praktiliste elusuhetega inimestel on raamat parimaid nõuandjaid.

Kuid raamatu sisulise väärtuse kõrval on suur tähtsus ka raamatu välimusel. Hea ja tarvilik raamat peab olema ka väliselt meeldiv. Selles mõttes on tähtis raamatu kasulikkuse selgitustöö kõrval üles võtta ka küsimusi, mis käsitavad raamatu välimuse loomist ja selle säilitamist.

Siinkohal tahaksime puudutada raamatu välimuse ja selle kujundamise ning säilitamise küsimust lugeja ja raamatukoguja seisukohast. Nagu teada, on raamatu välimuse kujundamine raamatu kirjutaja ja kirjastaja ülesanne. Selle üleande lahendusel puutuvad kokku trükitehnilised ja rakenduskunsti erialad ning raamatu tarvitaja tuleb ainult arvestusele mõnevõrra raamatu turustamise seisukohalt. Raamatu välimuse loomistöös on otseses mõttes lugeja sel juhul täiesti passiivne.

Kuid on ülesandeid, mille juures raamatu lugeja, raamatu omanik omandab laiad võimalused raamatukultuuri süvendamiseks ja otsustavalt kaasa räägib raamatu välise külje kujundamisel. On vägagi iseloomulik, kui suures ulatuses meie avastame raamatu omaniku kalduvusi, karakterit ja ilutunnet, kui silmitseme ta raamatu välimust! 23.09.1935

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles