Evelyn Kaldoja: kiiduväärt pidurdus

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja.
Evelyn Kaldoja. Foto: .

Leedu, Eesti ja Läti viimaste kuude majanduskasvu näitajaid vaadates torkab silma, et lõunapoolseimal Balti riigil läheb teistega võrreldes üsna hästi. Ajal, kui ülejäänud kaks võiksid selle praktiliselt majanduskahanemiseks ümber nimetada, pidid leedulased vaid häbelikult teatama, et nende vastav näitaja teises kvartalis polegi 5,3 protsenti nagu esialgu öeldud, vaid hoopiski 5,2 protsenti.

Antud valguses võib vaid kiita leedulaste tasakaalukat lähenemist. Esiteks seda, et nad püüavad hoida riigieelarvet puutumatuna valimiskampaaniast. Millega seotud populistlikud üritused on neile juba niigi piisavalt palju sekeldusi toonud – alates edasi-tagasi tantsust Iraagi-missiooni ümber ning lõpetades rahvahääletusega Ignalina tuumajaama sulgemise üle hoolimata sellest, et juba ELi astudes tõotas Vilnius selle Tšernobõli sõsaraks kutsutud asutuse vastu vaidlemata kinni panna.

Teiseks näib, et Leedu kavatseb õppust võtta hoobist, mis varem kiirema arenguga silma torganud Eestil ja Lätil nüüd käes on. Nemad lubavad täitsa omal algatusel kärpida veel kasvava majandusega riigi halduskulusid ja külmutada palgad, mis nagu, üks sealne ametnik eile märkis, on kasvanud juba praegu üle igasuguse majandusloogika piiri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles