Olev Remsu: mitte Päts, vaid kaerajaan

Olev Remsu
, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Olev Remsu
Olev Remsu Foto: Ergo Kuld

Vaid Konstantin Pätsile uut ausammast püstitades salgaksime maha suure osa oma iseseisvusaegsest ajaloost – tulgu rühmmemoriaal kaerajaani tantsivatest riigimeestest, pakub kolumnist Olev Remsu.

Ausambad sünnivad ideoloogiast, ausambad kannavad ideoloogiat, ausambad propageerivad ideoloogiat. Minu eas inimesed mäletavad vahest ajalooloengutel pähe tuubitud bolševistlikku monumentaalpropaganda dekreeti, mille Lenin allkirjastas mõni kuu pärast võimuhaaramist. Tähendas see esmalt lõhkumist ja siis ehitamist. Vanad maha ja uued asemele!

Ma mõistan, et on olemas Konstantin Pätsi fanaatikuid, kahjuks olen ma nii mõnelgi neist täheldanud sümpaatiat autoritaarse riigikorra suunas.

Mis siis, kui mõni ambitsioonikas poliitik järgiks Pätsi, korraldaks riigipöörde, kehtestaks ainuvõimu ja tsensuuri, keelaks ära kõik parteid ning põhjendaks seda rahva haigusega? Likvideeriks parlamentarismi, looks selle asemel ühe seadusandliku haruna Mussolini-eeskujulise Riiginõukogu, mille paneks juhtima oma õemehe?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles