Argo Ideon: üksikult tsitadelli vastu

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Argo Ideon
Argo Ideon Foto: Pm

IRL kutsus mõne päeva eest üles lõpetama Nõukogude võimu Tallinnas ja tegema demokraatlikke erakondi selle nimel koostööd. Nõukogude võimu all on avalduses silmas peetud Keskerakonna ainuparteilist linnavalitsust, mis juhib pealinna volikogu enamuse toel suveräänselt.


IRLi avaldus pakub huvi, sest Tallinna võimu jagamine on 18. oktoobri kohalike valimiste võtmekoht. Sellega ei erine need valimised küll varasematest, ent uuendusena on valimistele eelnenud aastajagu juriidilisi tõmblusi võimu jagamise ümber pealinnas. Toimunud muutused veidi kahandavad praeguse linnavalitsuse edu.


Ent Keskerakond on Tallinnas väga popp ning mõnede valimissüsteemi hammasrataste ümbertõstmisest selle vastu ei piisa. Nii on IRLi üleskutse teistele parteidele koonduda Keskerakonna vastu loogiline.



Meenutame korraks presidendivalimisi 2001. ja 2006. aastal. Esimene kord läksid IRL ja teised kolmikliidu erakonnad presidendivalimistele igaüks oma lemmikut upitama. Tulemuseks oli nende seisukohalt katastroof: presidendiks sai hoopis Arnold Rüütel. Lisaks läksid kolmikliitlased ka omavahel nii tülli, et Toompeal valitsus lagunes.



Teisel korral suutsid kolmikliidu parteid leppida ühiselt kokku Toomas Hendrik Ilvese toetamises. Vastaspoolel tekitas see segadust ja valearvestusi. Ilves võitis ja Rüütel jäi teisest ametiajast ilma.



2006. aasta suvel olid Rüütli toetajad kindlad, et presidenditool kuulub nende favoriidile. Niisamuti näeb Keskerakond 2009. aastal Savisaart jätkamas kõigutamatult linnapeana. Kuid sellega paralleelid lõpevad.



Kolmikliidu suhted on jahenenud, nende valitsus lagunes juba kevadel.



Linnapeakandidaatidena astuvad üles nii Keit Pentus kui Jüri Pihl. Sotside roll on kahestunud: tuleb olla korraga opositsioonis Ansipi valitsusega Toompeal ja Savisaare omaga all-linnas. Ühtset jõudu, kes pühiks «Nõukogude võimu», pole näha. Pole isegi kolmikliidu põhimõttelist kokkulepet Tallinna juhtimise kohta, kui valimistel õnn peaks naeratama. Isegi kui Keskerakond ei saa enda kätte absoluutset enamust, võib reaalselt kujutleda ka vana KeRe-skeemi elustamist.



Hetk Savisaarele Tallinnas ühtset, tugevat ja selget alternatiivi luues võidušanssi tekitada on endistel kolmikliitlastel tõenäoliselt juba mööda lastud. Oravate «armastus» ja «värske energia» mõjuvad üksinda pealinna praeguse võimu vastu aga samavõrd kui torkida hämaras toas voodoo-nukku nööpnõeltega.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles