Evelyn Kaldoja: usu võit

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Evelyn Kaldoja
Evelyn Kaldoja Foto: Liis Treimann

Mullu Inglismaal ilmunud raamatu «Kas usklikud pärivad maa?» autor Eric Kaufmann pole teoloog. Ja tema teose sisu ei kujuta endast sugugi vaimulikku apologeetikat. Kaufmann on politoloog, kes väidab puhtalt sotsioloogiliste faktide põhjal, et usklikud ei päri mitte ainult endale sihiks seatud taevariiki, vaid ka sõna otseses mõttes maa.


Kaufmanni teooria põhineb sellel, et kui üldiselt on perekond tänapäeva indiviidikeskses ühiskonnas tõsise löögi alla sattunud, siis konservatiivsemate voolude juudid, kristlased ja moslemid elavad erinevas maailmas, kus valitseb ülejäänutest märksa suurem valmisolek pühendada aega, raha ja tähelepanu kodule, abikaasale ja lastele.

Nende pered püsivad kindlamalt koos ja neisse sünnib rohkem lapsi. Ja kuigi leidub ka mässulisi erandeid, on lastel kalduvus oma usulised arusaamad kodust kaasa võtta ja moodustada omakorda kindlamalt koos püsivaid ja suurema laste arvuga peresid. See omakorda tähendab, et järk-järgult hakkavad usklikud inimesed lihtsalt enamust saavutama. Ja nii nad pärivadki maa. Koos vajadusega toita hunnikut enesele elanud vanainimesi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles