Seitse mõtet Hanno Pevkuri kõnest (3)

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hanno Pevkur
Hanno Pevkur Foto: Margus Ansu / Postimees

Reformierakonna esimees Hanno Pevkur pidas möödunud nädalavahetusel Tartus erakonna üldkogul kõne parteiliikmetele. Postimees toob välja seitse mõtet tema tekstist.

  1. Ma ei ole nõus lammutustööga Eesti riigi lihtsa ja arusaadava maksusüsteemi hävitamiseks. Kas praegune vasakvalitsus üldse mõistab, millise mõjuga nende sihitu rapsimine maksudega üldse on? Ma arvan, et seda ei tea ei Jüri Ratas, Helir-Valdor Seeder ega ka Jevgeni Ossinovski.

     
  2. Kuid samavõrra nõutuks teeb sotsiaaldemokraatide ja IRLi kõrvale vaatamine. Neil just nagu on piinlik, aga nad vaikivad, sest teisiti ei saa. Võim tahab hoidmist. Kuid võimul olemisel on lõpuks hind. Kas ma eksin, kui väidan, et hind on muutunud väga kõrgeks? Just Eesti riigi ja eestlaste jaoks. Kas ja kui tugevana IRL või sotsid Eesti poliitmaastikul jätkavad, ei ole isegi nii oluline, küll on Eesti jaoks traagiline, kui tuntav osa senisest eduloost – tasakaalus eelarve, mõistlik maksusüsteem ja e-lahenduste eestvedajaks olemine vähem kui aastaga rentslist allavett lastakse.

     
  3. Reformierakond ei külva rahvuskonflikti. Reformierakond seisab oma väärtuste eest ja tõsi, me ei karda väärtuskonflikti. See konflikt seisneb küsimuses, kas me oleme tuleviku või mineviku, avatuse või suletuse, aususe või valelikkuse, võrdsete võimaluste või osade ühiskonnagruppide isoleerimise poolt. Kindlasti ei ole see venelaste ja eestlaste küsimus. See on Keskerakonna poliitilise kultuuri ja käekirja ning teiselt poolt Reformierakonna väärtuste küsimus. See on konflikt sellest, kuhu me teel oleme.

     
  4. Paremäärmuslased unistavad müüridest Euroopas, Keskerakond ehitab juba aastaid müüri Tallinnas. Kuid see müür ei ole betoonist ja okastraadist. See kulgeb Lasnamäe veerel, Kadrioru pargi servas ning koosneb korruptsioonist, vaenust ja vassimisest. Venekeelsete valijate ülejäänud Eestist ära lõikamine lasub Keskerakonna südametunnustusel. Õigemini selle puudumisel. Kui palju on Keskerakond Tallinnat juhtides panustanud eesti keele õppesse? Küll on panustatud sadu tuhandeid eurosid aastas näiteks PBKst lugude tellimisele. Nii lõikab Keskerakond osa inimesi teadlikult ära objektiivsest infost. Luues pettekujutlusi, muutes inimesed paranoiliseks, saame suletud kogukonnad meie enda sees. Saamatu valija on Keskerakonna unistuste valija. See peab lõppema. Liiga palju olulist – julgeolek, majandus, inimlikud väärtused – on kaalul!

     
  5. Nii ei ole normaalne, et riigina paneme sünnijärgse eestlase valiku ette, kus Eesti passi saamiseks peab ta loobuma USA või Rootsi kodakondsusest. Kodakondsusseadus just sellist valikut tegema aga sunnib. See on lubamatu ja aastaid kehtinud viga tuleb parandada. Põhiseadus ütleb, et kelleltki ei tohi võtta sünnijärgset kodakondsust. Küll peab riigil olema õigus võtta kodakondsus neilt, kes on saanud kodakondsuse erandkorras eriliste teenete eest, aga ei austa Eesti põhiseaduslikke väärtusi.

     
  6. Reformierakonna ülesanne on seista ettevõtluse hea käekäigu eest ning kui sisserände piirarv takistab ettevõtluse arengut, tuleb see kaotada ning kehtestada vajalikud kriteeriumid, millele peab vastama töötaja, kes siia tööle tuleb.

     
  7. Meil taandub arutelu tööturu ja töökäte puuduse asemel tavaliselt populistlikuks lahmimiseks: Eesti piirid kinni ja pole meile siia kedagi teistest riikidest vaja! Viha ning vaenuga edukat ja tugevat riiki ehitada pole võimalik. Meenutan siinkohal põhiseadust – kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu. Rohkem sallivust muudab Eesti tugevamaks. Nagu ütles Ameerika kirjanik Helen Keller: «Sallivus... on meelte kõige suurem kingitus. See nõuab ajult samasugust pingutust nagu rattal tasakaalus püsimine.»
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles