Postimees 1929. aastal: Leedu Klu-Klux-Klan

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ku Klux Klan
Ku Klux Klan Foto: SCANPIX

Praegu avaldab Leedus agarat tegevust salaorganisatsioon «Raudne hunt». Olgugi, et organisatsioon töötab mitteteaduslikul alusel, on tal administratiivringkondades palju poolehoidu. Nii kuuluvad sellesse organisatsiooni mõned ringkonna ülemad ja kõrgemad politseinikud. Organisatsioon tarvitab osalt fascistide, osalt ameeriklaste Klu-Klux-Klani meetodeid.

Viimasel ajal hakkas see organisatsioon energiliselt opositsiooni ja kõigi nende isikute vastu võitlema, keda valitsevad võimud otsekoheselt vastutusele võtta ei saa. Kuid politilise näokatte all aetakse ka tihti isikliklisi asju. Neist terroristlistest aktidest vaikitakse hoolega. Kunagi pole nendest midagi ajalehtedes, sest tsensuur ei lase sõnumit läbi.

Viimasel ajal on see salaorganisatsioon mitmel pool juutide rüüstamist korraldanud.

«Raudset hunti» juhib rühm Plehavitschiuse staabi ohvitsere ja Kaunases liiguvad kuulujutud, et Plehavitschiuse kindraliks ülendamine on «raudse hundi» töö, kes ähvardanud Voldemarast riigipöördega, kui Plehavitschiust ei vabastata.

«Raudne hunt» ähvardab Leedus riigipööret siis toime panna, kui ta liikmete arv 60 000 tõuseb. Sel juhul paneksid nad Kaunases fascistlise korra maksma. 14.02.1929

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles