Georgi Beltadze: kunagise allilma autoriteedi Nikolai Tarankovi puudumine andis Metropoli hotellis tunda (7)

Georgi Beltadze
, arvamusportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt Nikolai Tarankovist (paremal) koos omaaegse poksimeistriga Lennox Lewisega (vasakul)
Pilt Nikolai Tarankovist (paremal) koos omaaegse poksimeistriga Lennox Lewisega (vasakul) Foto: Ekraanitõmmis TV3 videost

Postimehele teadaolevalt ei ole neljapäeval Tallinnas Metropoli hotellis toimunud tulistamine seotud ei allilmasisese võimuvõitluse ega ka selle ülevõtmise katsega väljastpoolt Eestit. Ootamatu pöörde võtnud tüli oli usutavasti tekkinud lahtisest otsast, mida muidu oleks lahendanud möödunud sügisel tapetud allilma autoriteet Nikolai Tarankov, kes on paljude kohaliku kriminaalse maailmaga seotud inimeste hinnangul jätkuvalt asendamatu.

On teada, et Metropoli hotellis saavad mõnikord kokku Eesti allilmaga seotud tegelased. Niisamuti on teada, et võimude avaldatud fotodel olevad tagaotsitavad isikud on seotud obštšaki ehk ühiskassaga. Tähelepanelikud silmad on pannud veel tähele, et mõlemad mehed on maha istunud kohalike allmaailma tegijatega nende meelispaigaks kujunenud Kadriorus asuvas itaalia restoranis. Suure tõenäosusega kehtib eelpool mainitud seos ka nii tulistaja kui ka ohvri kohta.

Politsei on öelnud, et tüli asjaosaliste vahel viis rüseluse ja tulirelva kasutamiseni. Ent tulistamine hotellis viitab juba ainuüksi sellele, et tegemist oli ebaprofessionaalse vaidluse lahendamisega. Nimelt ei võeta isegi Eestis tooni andva ponjatija* järgi lihtsale küsimuste üle arutelule mitte kunagi relvi kaasa. Eesmärk on siiski asi selgeks teha. Arvete klaarimine relvade abil otsustatakse alles hiljem.

Tagaotsitavad Metropoli tulistamise asjus
Tagaotsitavad Metropoli tulistamise asjus Foto: PPA

See, et tüli lõppes paugutamisega, näitab, millisesse kaosesse on langenud kohalik allilm pärast pooljumalaks peetud juhi surma. Kui varem lahendas selliseid küsimusi rahumeelselt, ent «õiglaselt» Nikolai Emeljanovitš Tarankov isiklikult, siis nüüd tuntakse puudust vastavast respekteeritud vahemehest, sest Kolja kingadesse on raske sisse astuda. Ka keskkriminaalpolitsei juht Krista Aas on varasemalt öelnud intervjuus Postimehele, et Eesti organiseeritud kuritegevus on nüüd peata.

Millist küsimust võidi hotellis arutada on ühiskassa lähedal seisvate inimeste sõnul tegelikult lihtne ja loogiline. «Ikka raha,» kostus mitmest erinevast suust. «Pärast Kolja surma jäid lahendamata nii mitmedki finantsprobleemid ja sellise autoriteetse inimese puudumisel nagu tema tekib neid arvatavasti aina juurde,» teadis üks Postimehele rääkida.

Et tegemist oli pigem kriminaalide omavahelise pisitüliga, viitab ka tõsiasi, et vahejuhtumit uurib organiseeritud kuritegevusele keskenduva keskkriminaalpolitsei asemel hoopiski Põhja prefektuuri kriminaalbüroo.

* понятия vene keeles – «vanglakoodeks» vangis istuvate noorte pättide slängis.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles