Erkki Koort: uued julgeolekuohud nõuavad kiiremat reageerimist (4)

Erkki Koort
, siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erkki Koort
Erkki Koort Foto: Siseministeerium

Täna tähistatakse Eestis sisejulgeoleku päeva. Siseministeeriumi sisejulgeoleku asekantsler Erkki Koort kirjutab selle puhul uutest ja vanadest ohtudest, milleks tuleb valmis olla.

Aastal 1924 algas detsembrikuu esimesel päeval Nõukogude Venemaa organiseeritud mäss Tallinnas. See algas reaalsete inimeste ja reaalsete relvadega ning selle käigus võeti päriselt hooneid üle.

Sellest sündmusest on nüüd möödunud 92 aastat ning selle aja jooksul on juhtunud nii mõndagi, muuhulgas on Eestist saanud üks tuntumaid e-riike maailmas. See on tekitanud olukorra, kus riigi ründamiseks ei ole enam vaja kommunistlikku töölissalka, vaid inimesi saab rünnata kurja robottolmuimeja, paha printeri ja närukaelast beebimonitori kaudu. See kõik seab uued väljakutsed ka riigile turvalise keskkonna tagamisel.

Tasakaalu leidmine füüsilise ja virtuaalse vahel muutub üha keerulisemaks, valmistumine uueks 1. detsembriks või 21. juuniks on üha keerukam ja väljakutseid pakkuvam. Siia ritta saab tinglikult paigutada ka 26. aprilli, aga seda ainult tinglikult. Viimane on tegelikult üks olulisemaid kuupäevi Eesti kui e-riigi teekonnal.

Iroonilisel kombel peame oma e-edu eest olema tänulikud just Venemaalt lähtunud küberrünnetele. On väga palju häid lahendusi, mida kasutasime juba enne 2007. aasta rünnakuid, aga need sündmused tegid meid tõsiselt tuntuks. Liialdamata võib öelda, et nende sündmuste mõjul on meil Tallinnas nii Euroopa Liidu IT-agentuur kui NATO küberkaitsekeskus.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles